Hodowcy i przemysł mięsny są przygotowani na koronawirusa?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
13-03-2020,13:50 Aktualizacja: 13-03-2020,13:46
A A A

Afrykański pomór świń wciąż nie został zwalczony, a rolnictwo musi przyjąć kolejny cios w postaci koronawirusa.

Liczba potwierdzonych zakażeń COVID-19 z dnia na dzień rośnie, a Główny Inspektorat Sanitarny oraz Ministerstwo Zdrowia wydają komunikaty i broszury o aktywnym przeciwstawianiu się wirusowi.

Producenci mięsa oraz rolnicy mieli do czynienia z kryzysem wirusów na długo przed wybuchem paniki związanej z COVID-19.

ASF jak i nowe ogniska ptasiej grypy wymusiły w gospodarstwach dodatkowe środki ostrożności oraz higieny, aby zapobiec przedostawaniu się chorób, które przenosić mógł również człowiek. Teraz te działania przynoszą korzyści, o których wcześniej nawet nie myślano.

Koronawirus, COVID-19, zwierzęta hodowlane, dobrostan zwierząt, kwarantanna, POLPIG, wirus, hodowcy zwierząt

Koronawirus zagraża dobrostanowi zwierząt

Dobrostan zwierząt to temat, który pojawił się w związku z wejściem w życie przepisów dotyczących obowiązkowej kwarantanny dla osób, które są podejrzane o kontakt lub zakażenie koronawirusem COVID-19. Hodowcy bądź...

Hodowcy znacząco podnieśli standardy bioasekuracji w swoich gospodarstwach. Zainwestowali w ogrodzenia, a niektórzy także wydzielili na swoich fermach strefy brudne i czyste.

Właściciele gospodarstw wprowadzili wymóg dokładnego mycia i dezynfekcji obejmujący nie tylko pracowników, ale również infrastrukturę, narzędzia, czy dostarczane na teren fermy towary i produkty.

- To wszystko w pewnym momencie może przypominać fort, ale tak naprawdę służy ochronie, znacząco zmniejszając możliwości kontaktu z wirusem - komentuje Alina Menżyńska, Wiceprzewodnicząca Zespołu do Spraw Opracowania Standardów Dobrostanu Zwierząt Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Koronawirus, żywność, koronawirus COVID-19, EFSA, GLW, GIW, WHO, mięso, mycie rąk

Koronawirus nie przenosi się wraz z żywnością

Główny lekarz weterynarii informuje, że zgodnie z informacją Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), obecnie nie ma dowodów na to, aby żywność była źródłem lub jedną z dróg przenoszenia koronawirusa...

Wstęp do gospodarstw mają tylko osoby upoważnione, a ciągłe inwestycje w poprawę bezpieczeństwa spowodowały, że duża część największych ferm prowadzących chów świń jest jednocześnie dobrze przygotowana do obrony przed koronawirusem pod względem sanitarnym.

- Naszym zadaniem jest zapewnienie bezpieczeństwa zarówno pracownikom, jak i naszym zwierzętom. Obecnie dysponujemy nie tylko niezbędnym do ochrony i przeciwdziałania zapleczem odkażającym, ale również doświadczeniem oraz wiedzą jak wykorzystać to w praktyce - komentuje Grzegorz Brodziak, Dyrektor Zarządzający Goodvalley.

Grzegorz Brodziak podkreśla, że najważniejsze jest zachowanie spokoju oraz prowadzenie świadomej i skutecznej profilaktyki w myśl zasady, że lepiej zapobiegać niż leczyć.

Do tego bardzo ważne jest zachowanie przez wszystkich ogólnych zasad higieny i bezpieczeństwa w codziennym funkcjonowaniu poza miejscem pracy.



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA