Koronawirus nie przenosi się wraz z żywnością
Główny lekarz weterynarii informuje, że zgodnie z informacją Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), obecnie nie ma dowodów na to, aby żywność była źródłem lub jedną z dróg przenoszenia koronawirusa COVID-19.
Główny naukowiec EFSA Marta Hugas, powiedziała, że doświadczenia z poprzednich wybuchów pokrewnych koronawirusów, takich jak koronawirus zespołu ostrej ostrej niewydolności oddechowej (SARS-CoV) i koronawirusa zespołu oddechowego na Bliskim Wschodzie (MERS-CoV) pokazują, że patogeny te nie są przenoszone wraz z żywnością.
Naukowcy i władze na całym świecie monitorują rozprzestrzenianie się wirusa. Do tej pory nie pojawiło się żadne doniesienie o przenoszeniu tego patogenu przez żywność.
Żywności w Polsce nie zabraknie. Ministrowie uspokajają
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wydała jednak zalecenia zapobiegawcze i porady dotyczące przestrzegania dobrych praktyk higienicznych podczas obchodzenia się z żywnością i przygotowywania jej.
Konsumenci zgodnie z tymi wytycznymi powinni myć ręce, dokładne gotować mięso i unikać potencjalnego zanieczyszczenia krzyżowego między gotowaną i niegotowaną żywnością.
Główny lekarz weterynarii na bieżąco śledzi informacje przekazywane przez Ministra Zdrowia, Główny Inspektorat Sanitarny, Światową Organizację Zdrowia (WHO), a także umieszczone m.in. na stronach EFSA i Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC).
"Jeśli zaistnieje taka potrzeba, wdrożone zostaną odpowiednie procedury mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa zdrowia publicznego, w tym bezpieczeństwa żywności" czytamy w komunikacie wydanym przez Główny Inspektorat Weterynarii.