Inne
RSS-
05-07-2017,11:30
Ubój w gospodarstwie, a mięso na sprzedaż. KRIR apeluje do ministra
Zdaniem KRIR pożyteczne byłoby wprowadzenie możliwości uboju w gospodarstwie świń, owiec, kóz i cieląt za zgodą i pod bezpośrednim nadzorem wyznaczonego lekarza weterynarii, z przeznaczeniem pozyskanego mięsa do lokalnej sprzedaży. -
03-07-2017,15:20
Agro Days - spotkanie hodowców bydła, trzody i drobiu
Hodowcy bydła, trzody i drobiu spotkają się 14-15 października w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie na pierwszej edycji Agro Days - Dni Hodowcy. Impreza o charakterze targowo-konferencyjnym będzie zorganizowane przez firmę De Heus. -
30-06-2017,10:10
Polacy nie chcą zakazu hodowli zwierząt futerkowych
56 proc. respondentów negatywnie oceniło pomysł wprowadzenia całkowitego zakazu hodowli zwierząt futerkowych w Polsce. Przeciwnego zdania było 31 proc. osób badanych przez Instytut IBRiS. -
19-06-2017,12:30
Wyprodukowano więcej drobiu niż wieprzowiny. Tego jeszcze nie było
W opublikowanym właśnie najnowszym raporcie FAO okazało się, że w 2016 roku globalna produkcja drobiu była o 1,6 mln ton wyższa od wytwórczości wieprzowiny. Taki wynik zanotowano pierwszy raz w historii. -
08-06-2017,10:00
Zakaz hodowli zwierząt futerkowych w Czechach
Zakaz prowadzenia ferm hodowlanych zwierząt futerkowych w Czechach ma obowiązywać do stycznia 2019 r. Ustawa zabrania hodowli i uśmiercania zwierząt wyłącznie lub głównie w celu uzyskania futer. -
31-05-2017,14:00
Mięso i wędliny z Polski powinny posiadać certykaty jakości
Mięso oraz wędliny, które posiadają certyfikat jakości są chętniej kupowane przez konsumentów. Ponadto systemy jakości pomagają chronić krajowy rynek przed importem produktów wyprodukowanych za granicą.