Według ostatnich prognoz Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) światowa produkcja drobiu zwiększy się w br. zaledwie o 1,1 proc. do 107,6 mln ton.
Według ostatnich prognoz Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) światowa produkcja drobiu zwiększy się w br. zaledwie o 1,1 proc. do 107,6 mln ton.
To mniej niż średnia (3 proc.) dla ostatniej dekady. Jak informuje Fammu/Fapa drób będzie jedynym gatunkiem mięsa, którego poziom wytwarzania wzrośnie bardziej w krajach rozwiniętych (+1,9 proc.) niż rozwijających się (+0,5 proc.).
Już drugi rok z rzędu z powodu epidemii ptasiej grypy produkcję obniżą Chiny. Przypadki zakażenia wirusem wśród ludzi na początku br. negatywnie wpłynęły na spożycie mięsa w tym wielkim kraju. Produkcja spadnie więc aż o 4,8 proc. do 17,5 mln ton.
Pozostali najważniejsi gracze na rynku drobiu zwiększą jednak wytwórczość. W Stanach Zjednoczonych produkcja pójdzie w górę o 1,8 proc. do rekordowych 20,6 mln ton. Więcej drobiu wyprodukują też w Brazylii, UE, Rosji, Meksyku, Indiach, Iranie i Turcji.
Drób dominuje w światowym handlu mięsem z 45 proc. udziałem w rynku. Jego popularność wynika z niskiej ceny w porównaniu z mięsem czerwonym. W ostatniej dekadzie wolumen eksportu zwiększył się o 55 proc., ale od 2012 r. tempo wzrostu jest słabsze. Podobnie ma być w br., kiedy globalny wywóz wzrośnie o 2,1 proc. do 13,5 mln ton.
Z kolei import mięsa drobiowego na świecie wzrośnie w tym roku o 0,9 proc.