Wszystkie monitorowane kategorie drobiu, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, podrożały. Największy wzrost odnotowały kurczęta brojlery, których cena ukształtowała się na poziomie 4,22 zł za kg.
Ceny w skupach drobiu na przełomie listopada i grudnia wzrosły. Najbardziej podrożały kurczęta brojlery, które kosztowały 4,22 zł za kg.
Żywiec drobiowy na przełomie listopada i grudnia podrożał.
Średnie ceny skupu kurcząt brojlerów ukształtowały się na poziomie 4,22 zł za kg i były o 6,5% wyższe niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem.
Za kaczki brojlery dostawcy uzyskiwali średnio 5,45 zł za kg. Ich cena była o 4% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 8% niż przed miesiącem.
Wysoce zjadliwa grypa ptaków podtypu H5N1 została wykryta w kolejnych dwóch stadach drobiu domowego w województwie łódzkim. Inspekcja Weterynaryjna potwierdziła 2 ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków w Polsce....
Cena indyków na przełomie listopada i grudnia w ciągu tygodnia wzrosła o 1% do wartości 5,15 zł za kg. Była ona o 3% wyższa niż przed miesiącem.
W odniesieniu do cen uzyskiwanych przed rokiem, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, kurczęta brojlery były droższe o 39%, indyki o 25,5%, a kaczki brojlery o 28%.
Zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych średnio po 7,02 zł za kg. Cena ta była o 2% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 12,5% niż przed miesiącem, a także ponad dwukrotnie wyższa niż przed rokiem.
Tuszki indyków kosztowały średnio 10,74 zł za kg. Ich cena była o 7% niższa niż tydzień wcześniej, ale o 3 gr za kg wyższa niż przed miesiącem. Tuszki indyków były jednocześnie o 19% droższe niż przed rokiem.