Produkcja drobiu będzie rosła?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
05-01-2023,14:00 Aktualizacja: 05-01-2023,13:39
A A A
Wysokie koszty energii i paszy oraz rozprzestrzeniająca się grypa ptaków doprowadziły do spadku produkcji drobiu. Jednak w kolejnych latach przewiduje się, że branża drobiarska będzie miała szansę na dalszy rozwój. 
 
Według przewidywań produkcja drobiu w Unii Europejskiej po spadku w 2022 r., w związku z wysokimi cenami środków produkcji i wybuchami wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI), będzie w kolejnych 10 latach wzrastać o 0,2 % rocznie.
 
Jednak rozwój branży, jak podaje euromeatnews.com, będzie wolniejszy niż w ostatniej dekadzie, głównie ze względu na ograniczenia środowiskowe i zmian preferencji w konsumpcji mięsa. 
 
cena drobiu, żywiec drobiowy, mięso,indyki, brojlery, spadek cen,

Zmiany cen w skupie drobiu

Notowania kurcząt brojlerów w trzecim tygodniu grudnia spadły. W tym czasie cena indyków oraz kaczek brojlerów wzrosła.    Kurczęta brojlery w dniach 12-18 grudnia skupowano średnio po 5,76 zł za kg. Ich cena była o...
Wzrost spożycia drobiu w krajach wspólnoty zwolni z 1,9% rocznie w latach 2012-2022 do 3% w następnej dekadzie. Tym samym odnotuje się wzrost spożycia na mieszkańca z 23,4 kg do 24,1 kg.
 
Do 2019 r. eksport drobiu z krajów unijnych wykazywał dynamiczny wzrost do 2019 r., a głównymi eksportowanymi produktami były skrzydełka, udźce i podroby. Jednak COVID-19, ogniska HPIA i wysokie ceny krajowe stworzyły trudne warunki dla eksportu, co spowodowało zatrzymanie tego trendu. 
 
Do 2032 r. eksport będzie się powoli odbudowywał o 0,8% rocznie, osiągając poziom 2,4 mln ton. Będzie to wywołane głównie przez rosnący popyt z Afryki Subsaharyjskiej, Filipin i Wielkiej Brytanii. 
 
Oczekuje się, że po gwałtownym wzroście cen drobiu w 2022 r. w kolejnych latach odnotuje się spadki. Do 2032 r. notowania te mogą spaść i ustabilizować się na poziomie około 2 tys. euro za tonę.
 

Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków



 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA