HPAI u drobiu. Wybuchło 3 ognisko choroby
Ognisko HPAI 3/2024 jest zlokalizowane w miejscowości Stary Uścimów w gminie Uścimów w powiecie lubartowskim w woj. lubelskim.
Główny lekarz weterynarii informuje o stwierdzeniu ogniska nr 3 w 2024 r. wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) podtypu H5N1 u drobiu.
Pierwsze ogniska HPAI u drobiu domowego w 2024 roku
Ognisko HPAI 3/2024 zostało potwierdzone na podstawie wyników badań laboratoryjnych z dnia 9 stycznia 2024 r. otrzymanych z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego (PIWet - PIB) w Puławach.
Ognisko HPAI zostało stwierdzone w gospodarstwie komercyjnym utrzymującym 18 000 indyków rzeźnych.
Ognisko HPAI 3/2024 jest zlokalizowane w miejscowości Stary Uścimów w gminie Uścimów w powiecie lubartowskim w woj. lubelskim.
Inspekcja Weterynaryjna wdraża wszystkie środki zwalczania choroby w związku ze stwierdzeniem w gospodarstwie ogniska HPAI zgodnie z procedurami wynikającymi z przepisów prawa krajowego oraz wspólnotowego.
Na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej od dnia 1 stycznia 2024 stwierdzono 3 ogniska HPAI u drobiu oraz 3 ogniska HPAI u ptaków dzikich.
Informacje o bieżącej sytuacji epizootycznej w zakresie grypy ptaków w Polsce i innych państwach członkowskich UE publikowane są na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii TUTAJ
Mapę obrazującą ogniska HPAI u drobiu domowego oraz dzikiego ptactwa znajdziesz TUTAJ
Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków
-
W skupie żywca drobiowego przeważały spadki cen
-
Sprawdź jak kształtują się ceny w skupie drobiu po korekcie
-
Branża drobiarska zagrożona możliwą obecnością Ukrainy w UE
-
Drób potaniał za wyjątkiem kaczek
-
Kolejne spadki cen w skupie drobiu
-
Większość monitorowanych gatunków drobiu staniała
-
Grypa ptaków. Polska uwolniona od choroby
-
Zmiana cen w skupie żywca drobiowego
-
Ile jaj rocznie zjada statystyczny Polak?
-
Salmonella w polskim drobiu? KRD-IG dementuje brytyjskie doniesienia
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 2/2024
-Żeby rozród działał dobrze
-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie
-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF
Hoduj z głową bydło 3/2024
-Dobra siara to podstawa
-Stres cieplny - rozród, żywienie, cielęta
-Kwasica żwacza w świetle najnowszych doniesień
-Metody diagnozowania ciąży
-
13-05-2024,10:15
Jak zadbać o zdrowie żwacza?
-
18-04-2024,9:05
Stres cieplny u bydła. Jakie są jego skutki?
-
17-04-2024,12:00
Aliplusowanie zbóż po francusku
-
17-04-2024,10:00
Jak wyżywić przyszłe pokolenia w zrównoważony sposób?
-
26-03-2024,14:30
O kwasicy bydła w Krakowie. Potężna dawka wiedzy
-
13-03-2024,9:30
Nagrodzone produkty Targów Ferma
-
18-02-2024,7:55
Hoduj z Głową Świnie nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
09-02-2024,11:10
Hoduj z Głową Bydło nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
11-10-2023,8:05
Nowe wydanie Hoduj z Głową Świnie. Wideo
-
01-10-2023,11:30
Nowe wydanie Hoduj z Głową Bydło. Wideo
-
24-08-2023,9:10
Krajowy Dzień Kukurydzy Garzyn 2023
-
03-08-2023,15:50
"Hoduj z Głową Świnie". Co zawiera nowe wydanie?