Grypa ptaków w USA. Europa zamyka się na import

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
17-04-2020,12:40 Aktualizacja: 17-04-2020,12:35
A A A

Grypa ptaków została potwierdzona w gospodarstwie w Stanach Zjednoczonych Ameryki. Tym samym kraj ten stracił status wolnego od tej choroby.

Służby weterynaryjne Stanów Zjednoczonych Ameryki poinformowały Komisję Europejską o potwierdzeniu wystąpienia ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) podtypu H7N3 w tym kraju.

Ognisko wysoce zjadliwej grypy ptaków w USA zostało potwierdzone w dniu 8 kwietnia.

Wirus grypy ptaków został potwierdzony w komercyjnym gospodarstwie mięsnym utrzymującym indyki w Chesterfield w Południowej Karolinie.

import drobiu z ukrainy, ptasia grypa, pandemia koronawirusa

Drób z Ukrainy wraca na wiele rynków

Po wystąpieniu w styczniu na Ukrainie grypy ptaków wiele państw zakazało importu mięsa drobiowego od naszego wschodniego sąsiada. Teraz te restrykcje są znoszone przez kolejne kraje. W ostatnim czasie zakaz importu drobiu obowiązujący dla...

Ognisko HPAI spowodowało, że Stany Zjednoczone Ameryki nie mogą być dłużej uznawane za kraj o statusie wolnym od tej choroby.

Władze weterynaryjne w USA nie mogą dłużej certyfikować przesyłek żywego drobiu, świeżego mięsa drobiowego oraz drobiowych produktów mięsnych.

Główny Inspektorat Weterynarii poinformował, że w związku z ogniskiem HPAI w USA przesyłki te nie mogą być importowane z USA do krajów Unii Europejskiej.

Właściwe organy w USA potwierdziły, że zawiesiły certyfikację przedmiotowych przesyłek drobiowych do czasu wprowadzenia unijnych środków regionalizacji.

Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA