Grypa ptaków na fermie kaczek
W centralnej Francji (departament Loir-et-Cher) na fermie kaczek wykryto wirus grypy ptaków o niskiej zjadliwości, podtypu H5. Zakażone stado liczyło 2,6 tys. sztuk.
W reakcji na tę informację importu wszelkich produktów drobiarskich, w tym jaj, z tego regionu zakazały władze Hongkongu - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
UE wprowadza normy związane z dobrostanem kur przy imporcie jaj
Francuzi są liderem w produkcji mięsa kaczego w Unii Europejskiej. W 2018 roku wytwórczość wzrosła w tym kraju o 24 proc. do 225 tys. ton. Dla porównaniu, u kolejnych w rankingu największych producentów podaż wyniosła: Węgry 93 tys. ton, Polska 51 tys. ton.
Francja także w 2018 roku zgłaszała problemy zakażenia nisko zjadliwym wirusem grypy ptaków na fermach drobiu, szczególnie specjalizujących się w chowie kaczek. Niepokoiła wówczas różnorodność pojawiających się szczepów wirusa.
Największe straty ponieśli jednak w latach 2016-17 producenci w południowo-zachodniej części kraju specjalizującej się w produkcji foie gras. W walce z grypą ptaków zlikwidowano miliony kaczek i gęsi, a działając prewencyjnie przez dłuższy czas wstrzymywano się z wznowieniem produkcji.
Francuski sektor drobiu dzięki pomocy finansowej Komisji Europejskiej i rządu, szacowanej na 350 milionów euro, powoli odzyskiwał wcześniejszy potencjał produkcyjny. Kryzys jaki spotkał producentów foie gras, pomimo kosztów które trzeba było ponieść, skłonił ich do zmian w metodach produkcji, aby zmniejszyć ryzyko związane z HPAI w przyszłości.
Liczba kaczek wyprodukowanych we Francji w 2017 roku zmniejszyła się w skali roku z 29 do 23 milionów.
- Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych