Grypa ptaków na fermie kaczek

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: KIPDiP, (em) | redakcja@agropolska.pl
15-10-2019,13:45 Aktualizacja: 15-10-2019,13:50
A A A

W centralnej Francji (departament Loir-et-Cher) na fermie kaczek wykryto wirus grypy ptaków o niskiej zjadliwości, podtypu H5. Zakażone stado liczyło 2,6 tys. sztuk.

W reakcji na tę informację importu wszelkich produktów drobiarskich, w tym jaj, z tego regionu zakazały władze Hongkongu - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.

jaja, import jaj, umowa handlowe UE-Mercosur, Marta Jarosiewicz

UE wprowadza normy związane z dobrostanem kur przy imporcie jaj

Zgodnie z wstępnymi warunkami umowy handlowej UE-Mercosur, jaja importowane z Brazylii, Argentyny, Paragwaju i Urugwaju do państw Unii będą zwolnione z cła tylko wtedy, gdy znoszące je kury będą chowane zgodnie ze standardami Wspólnoty. To...

Francuzi są liderem w produkcji mięsa kaczego w Unii Europejskiej. W 2018 roku wytwórczość wzrosła w tym kraju o 24 proc. do 225 tys. ton. Dla porównaniu, u kolejnych w rankingu największych producentów podaż wyniosła: Węgry 93 tys. ton, Polska 51 tys. ton.

Francja także w 2018 roku zgłaszała problemy zakażenia nisko zjadliwym wirusem grypy ptaków na fermach drobiu, szczególnie specjalizujących się w chowie kaczek. Niepokoiła wówczas różnorodność pojawiających się szczepów wirusa.

Największe straty ponieśli jednak w latach 2016-17 producenci w południowo-zachodniej części kraju specjalizującej się w produkcji foie gras. W walce z grypą ptaków zlikwidowano miliony kaczek i gęsi, a działając prewencyjnie przez dłuższy czas wstrzymywano się z wznowieniem produkcji.

Francuski sektor drobiu dzięki pomocy finansowej Komisji Europejskiej i rządu, szacowanej na 350 milionów euro, powoli odzyskiwał wcześniejszy potencjał produkcyjny. Kryzys jaki spotkał producentów foie gras, pomimo kosztów które trzeba było ponieść, skłonił ich do zmian w metodach produkcji, aby zmniejszyć ryzyko związane z HPAI w przyszłości.

Liczba kaczek wyprodukowanych we Francji w 2017 roku zmniejszyła się w skali roku z 29 do 23 milionów.
 



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA