Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje o spadkach większości monitorowanych gatunków drobiu. Wyjątek stanowią kaczki, których cena wzrosła o 5%.
Spadek cen w skupie drobiu na przełomie kwietnia i maja dotyczył niemal wszystkich monitorowanych gatunków drobiu. Wyjątek stanowiły kaczki brojlery, które w ciągu tygodnia podrożały o 5%.
W dniach od 22 kwietnia do 5 maja zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery średnio po 4,80 zł za kg. Cena ta była o 1 gr za kg niższa niż przed tygodniem oraz o 1,5% niż miesiąc wcześniej.
Producenci za indyki uzyskiwali średnio 6,25 zł za kg. Było to o 1 gr za kg mniej niż przed tygodniem i o 3 gr za kg więcej niż przed miesiącem.
Ceny większości monitorowanych gatunków drobiu w trzecim tygodniu kwietnia spadły. Wyjątek stanowią indyki, które podrożały do wartości 6,26 zł za kg. Krajowe zakłady drobiarskie w dniach od 15 do 21 kwietnia skupowały...
Kaczki brojlery skupowano średnio po 6,10 zł za kg. Cena ta była o 5% wyższa niż przed tygodniem. Drób ten był jednocześnie o 1% droższy niż przed miesiącem.
W porównaniu z cenami uzyskiwanymi przed rokiem kurczęta brojlery potaniały o 15%, kaczki brojlery o 21%, a indyki o 29%.
Na przełomie kwietnia i maja, jak informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, tuszki kurcząt patroszonych sprzedawano średnio po 8,18 zł za kg. Cena ta była o 15% wyższa niż w poprzednim tygodniu, ale odpowiednio o 3% i 7% niższa niż przed miesiącem i rokiem.
Tuszki indyków sprzedawano po 13,59 zł za kg. Były one o 1 gr za kg droższe niż przed tygodniem. Mięso to było jednocześnie o 3% droższe niż na początku kwietnia, ale o 14% tańsze niż w analogicznym okresie 2023 r.