Drób
RSS-
17-04-2016,12:00
Spożycie drobiu będzie coraz większe
W 2015 r., spadek cen detalicznych drobiu spowodował, że ten gatunek mięso nadal był konkurencyjny cenowo w stosunku do mięsa czerwonego, co skutkowało wzrostem jego konsumpcji. -
30-03-2016,15:15
Polska ponownie największym producentem drobiu
Ekspansji produkcji mięsa drobiowego w krajach Unii Europejskiej sprzyjały przed rokiem relatywnie niskie ceny pasz, dzięki kolejnym korzystnym zbiorom na świecie. -
23-03-2016,10:45
Brojlery kurcząt coraz tańsze
W lutym ceny brojlerów kurcząt spadły w 10 państwach członkowskich Unii Europejskiej - przede wszystkim we Włoszech. W 12 krajach kurczęta natomiast podrożały - najbardziej w Estonii. -
22-03-2016,14:35
Polscy eksporterzy drobiu mogą być zadowoleni
Największymi odbiorcami polskiego mięsa i przetworów z drobiu były w minionym roku tradycyjnie państwa Unii Europejskiej, a wśród nich dominowały Niemcy, Wielka Brytania, Francja, Czechy i Holandia. -
17-03-2016,13:20
Spada eksport unijnego drobiu. Polska zwiększa udział w sprzedaży
Największe ilości drobiu wyekspediowały poza ugrupowanie Francja, Holandia, Polska i Belgia. Nasz udział w unijnym wywozie wyniósł 13 proc., a przez rok dostawy poszły w górę niemal o 25 proc. -
07-03-2016,8:10
Jaja są eko, czy nie? Spójrz na numerek
Określenie "produkt ekologiczny" jest często nadużywane przez sprzedawców. Ekologiczne jajka są ostemplowane i na początku pieczątki jest "0". Natomiast jajka od kur z wolnego wybiegu mają na początku pieczątki "1".