Drób
RSS-
26-10-2017,8:20
Salmonella coraz częściej daje o sobie znać. Liczby nie kłamią
Koszty programu zwalczania salmonelli w stadach niosek w 2016 r. wyniosły ponad 30 mln zł i obejmowały wypłatę odszkodowań za poddane ubojowi lub zabiciu kury oraz zniszczone jaja konsumpcyjne, jak również koszty wykonanych badań laboratoryjnych. -
25-10-2017,18:05
Hodowcy drobiu boją się ustawy paszowej. Dostaną mocno po kieszeni
Ustawa paszowa, która ma zacząć obowiązywać od początku 2019 roku, budzi duże obawy hodowców i producentów. Nowe przepisy wprowadzą całkowity zakaz stosowania pasz genetycznie modyfikowanych w żywieniu zwierząt. -
25-10-2017,12:20
Skład jaj zależy od sposobu karmienia, a nie od rodzaju chowu
W Polsce rocznie produkuje się ok. 10 mld jaj, z czego ponad 1,6 mld, to jaja z chowu przydomowego niepodlegające kontroli weterynaryjnej. Należy przypuszczać, że z roku na rok będzie rosła liczba jaj "wiejskich", gdyż zapanowała moda na ekologiczne. -
24-10-2017,16:35
Z jajami będzie jak z masłem? Ceny biją kolejne rekordy
Jeśli nie zdarzy się coś niezwykłego, możemy mieć do czynienia z sytuacją bez precedensu - z brakami jaj, po raz pierwszy po 1989 roku - alarmują eksperci. -
24-10-2017,13:20
Bezpieczna hodowla drobiu to najważniejsze wyzwanie
Eksperci z branży drobiarskiej dyskutowali w Brukseli m.in. o roli lekarzy weterynarii w procesie produkcji, bezpieczeństwie, finansach, sposobach kategoryzacji produktów i sytuacji na rynku międzynarodowym -
23-10-2017,9:35
Drób potanieje, a konsumpcja i eksport mięsa wzrosną
Polska należy do krajów o najwyższym spożyciu mięsa drobiowego w UE. W pierwszym kwartale br. przeciętne miesięczne spożycie na osobę w gospodarstwie domowym było o 0,6 proc. mniejsze, a wędlin o 5,6 proc. większe niż przed rokiem.