Będą sprzedawać drób i jaja do UE. To niepokojąca wiadomość dla branży

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: KIPDiP (em) | redakcja@agropolska.pl
22-09-2019,10:30 Aktualizacja: 22-09-2019,10:37
A A A

Na początku 2019 roku Bośnia i Hercegowina uzyskała zezwolenie instytucji unijnych na sprzedaż mięsa drobiowego do Wspólnoty, a w maju zgodę na wywóz dostały już konkretne zakłady.

Z uwagi na trudności w poszukiwaniu kontrahentów, eksport rusza jednak nieco później - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.

import drobiu, drób, mięso z kurczat, filet z kością, ukraina-ue

Rośnie nieuczciwa konkurencja na rynku drobiu

W ostatnich czterech miesiącach istotnie wzrósł przywóz z Ukrainy do Unii Europejskiej mięsa kurcząt rzeźnych, które objęte jest zerową stawką celną. Chodzi o import metodą na tak zwanego "fileta z kością". W 2017...

Pozornie, informacja ta może się wydawać mało istotna, gdyż potencjał produkcji sektora drobiarskiego w Bośni i Hercegowinie jest niewielki w porównaniu do innych graczy w UE. Niemniej, powinna zaniepokoić obserwatorów rynku drobiarskiego.

Eksperci Izby spekulują bowiem, że być może Bośnia i Hercegowina będzie kolejną furtką dla ukraińskiego przedsiębiorstwa MHP do umocnienia pozycji w UE.

Potwierdzają to ostatnie akwizycje firmy na terenie Europy. W pierwszym kwartale 2019 roku MHP zakończyło proces przejęcia  90,69 proc. udziałów w słoweńskim przedsiębiorstwie Perutnina Ptuj, które posiada zakłady rozsiane w siedmiu europejskich krajach. Ma ono pozycję rynkowego lidera w Chorwacji, Serbii, Słowenii a także w Bośni i Hercegowinie.

Ten ostatni kraj dostał również zielone światło od Komisji Europejskiej na przywóz jaj do przetwórstwa i produktów jajecznych do UE. Zgoda nie dotyczy jaj konsumpcyjnych klasy A, ale podjęto już starania w tym kierunku. Teraz wnioski o  zezwolenie mogą składać zakłady zainteresowane wywozem.

W ostatnich latach KE wydała zgodę także dla Macedonii, Ukrainy i Japonii. We wszystkich przypadkach rynki państw unijnych zostały później otwarte również na jaja w skorupkach klasy A pochodzące z tych rejonów.
 



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA