Ceny skupu bydła rzeźnego w czwartym tygodniu listopada potaniały. Bydło ogółem kosztowało niecałe 9,70 zł za kg wagi żywej. Cena ta była o 0,6% niższa niż przed tygodniem.
Bydło rzeźne pod koniec listopada potaniało o 0,6%. Foto_Remigiusz Kryszewski
Ceny w skupie bydła w czwartym tygodniu listopada ponownie spadły. Największe zmiany odnotowano w kategorii bydła w wieku 8-12 miesięcy, którego ceny spadły o ponad 8%.
Dostawcy w dniach od 20 do 26 listopada za bydło ogółem uzyskiwali średnio 9,68 zł za kilogram wagi żywej, czyli o 0,6% mniej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 1,8% niższa niż przed miesiącem i o 12,5% niż uzyskiwali producenci przed rokiem.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 8,72 zł za kg. Notowania te były o 8,5% niższe niż przed tygodniem oraz o 15,2% niż przed miesiącem. Cena ta była jednocześnie o ponad 23% niższa niż przed rokiem.
Produkcja mleka w 2023 roku utrzymała dotychczasowy trend i wciąż rośnie, mimo spadku notowań tego surowca. Ta dopiero we wrześniu i październiku wzrosła. Niestety stale maleje za to liczba gospodarstw utrzymujących bydło mleczne. – Jeszcze...
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 10,74 zł za kg. Cena ta była o 0,7% niższa niż przed tygodniem i o 1,4% niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o niemal 8,7% tańsze niż przed rokiem.
Byki powyżej 24 miesięcy w ciągu tygodnia potaniały o 0,4% do wartości 10,65 zł za kg. Cena ta była o 0,3% niższa niż przed miesiącem oraz o 8,5% niż przed rokiem.
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 7,75 zł za kg, czyli o 1% mniej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 4% niższa niż przed miesiącem, a także o niemal 17% niż przed rokiem.
Jałówki powyżej 12 miesięcy skupowano średnio po 10,60 zł za kg wagi żywej. Były one o 0,9% tańsze niż przed tygodniem oraz o 0,8% niż przed miesiącem. Producenci uzyskiwali jednocześnie o 7,2% mniej za ten żywiec niż przed rokiem.
Zakłady mięsne sprzedawały ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat średnio po 20,40 zł za kg, a ćwierci z krów rzeźnych po 16,20 zł za kg.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ