Notowania bydła ogółem w ciągu ostatnich dwóch tygodni ponownie wzrosły. Producenci w skupie uzyskiwali cenę na poziomie 9,96 zł za kg wagi żywej za bydło ogółem.
Bydło w skupie od dłuższego czasu sukcesywnie drożeje. Foto_Remigiusz Kryszewski
Średnia cena bydła ogółem w ostatnich dwóch notowaniach wzrosła łącznie o 0,8%. Mimo to producenci przy sprzedaży bydła uzyskiwali o ponad 8% mniej niż przed rokiem.
Notowania bydła ogółem w dniach od 18 do 24 marca wzrosły o 0,1% do wartości 9,96 zł za kg wagi żywej. Cena ta było o 1,5% wyższa niż przed miesiącem oraz niemal o 9% niższa niż przed rokiem. Warto dodać, że bydło w ciągu dwóch ostatnich notowań podrożało łącznie o 0,8%.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 10,20 zł za kg. Było to o 2,1% drożej niż przed tygodniem. Notowania te były jednocześnie o 5,2% niższe niż przed miesiącem, a także o 7,6% niż przed rokiem.
Zamontował przy poidle system monitoringu zmiany ciała bydła. Dzięki temu posiada aktualne dane o przyrostach i masie ciała zwierząt, a także spożyciu wody. Marek Tomaszewski z Przasnysza w woj. mazowieckim wraz z żoną Katarzyną...
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 10,88 zł za kg. Cena ta była o 0,6% wyższa niż przed tygodniem i o 0,9% niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o 6,8% tańsze niż przed rokiem.
W kategorii byków w wieku powyżej 24 miesięcy cena w ciągu tygodnia wzrosła o 0,7% do wartości 10,76 zł za kg. Była ona o 1,9% wyższa niż przed miesiącem oraz o 7,8% niższa niż przed rokiem.
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,18 zł za kg, czyli o 0,8% więcej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 1,9% wyższa niż przed miesiącem, a także o 8,8% niższa niż przed rokiem.
Jałówki powyżej 12 miesięcy skupowano średnio po 10,54 zł za kg wagi żywej. Były one o 0,2% tańsze niż przed tygodniem. Jednocześnie cena jałówek była o 0,5% wyższa niż przed miesiącem oraz o 8,6% niższa niż przed rokiem.
W omawianym okresie ćwierci z buhajków do 2 lat sprzedawano średnio po 20,30 zł za kg, a z krów rzeźnych po 17,12 zł za kg.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ