Wzrosła cena produktów mleczarskich na giełdzie internetowej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
18-05-2016,14:35 Aktualizacja: 31-05-2016,15:29
A A A

Cena produktów mleczarskich na internetowej platformie handlowej nowozelandzkiego koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) w sesji z 17 maja wzrosła o 2,6 proc. – informuje Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

Giełda Fonterra od początku roku notuje niestabilne ceny produktów mleczarskich. Po spadku indeksu cen o 1,4 proc. na aukcji z 3 maja zanotowano ich wzrost o 2,6 proc. w dniu 17 maja.

mleko, kryzys na rynku mleka, rolnicy, ceny mleka, zakup, markety, import mleka z zagranicy

Rolnicy: w marketach powinno być sprzedawane tylko polskie mleko

Przedłużający się kryzys na rynku mleka staje się coraz większym zagrożeniem dla istnienia tysięcy polskich gospodarstw. Właśnie dlatego producenci mleka domagają się, aby zatrzymać napływający na masową skalę z zagranicy surowiec. Zdaniem Bogdana...


Na drugiej majowej aukcji najwięcej na wartości zyskała maślanka w proszku. Jej notowania wzrosły o 16,2 proc. i osiągnęły wartość 1545 USD za tonę. Jednocześnie cena bezwodnego tłuszczu mlecznego wzrosła o 4,9 proc. do 3340 USD za tonę, laktozy o 3,9 proc. do 713 USD za tonę, a masła o 3,8 proc. do poziomu 2697 USD za tonę.

Cena pełnego mleka w proszku (PMP) także wzrosła o 3 proc. do 2252 USD za tonę. Z kolei cena otłuszczonego mleka w proszku (OMP) na drugiej aukcji w maju spadła o 0,9 proc. do poziomu 1658 USD za tonę. W tym czasie spadła również cena sera Cheddar o 0,8 proc. do 2693 USD za tonę.

Kolejna aukcja Fonterry odbędzie się 1 czerwca b.r.

Chcesz wiedzieć więcej? ZAPRENUMERUJ

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA