Współpraca producentów receptą na mleczny kryzys

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (zac) | redakcja@agropolska.pl
28-01-2016,17:05 Aktualizacja: 28-01-2016,17:14
A A A

2015 rok okazał się niezwykle trudny dla polskich producentów mleka. Musieli oni radzić sobie nie tylko ze zmiennymi cenami, zniesieniem kwot mlecznych czy suszą, ale również dalszymi negatywnymi konsekwencjami embarga.

Kryzys udowodnił jednak, że część producentów potrafi i umie radzić sobie w nowej rzeczywistości, realizując inwestycje czy wspólne działania.

Jakich wyzwań mogą spodziewać się rolnicy w ciągu najbliższego roku?

pogłowie bydła, krowy mleczne, GUS, cielęta

Pogłowie bydła w 2015 r. wzrosło, ale zmalała liczba krów mlecznych

Pogłowie bydła w Polsce w grudniu 2015 r. wynosiło 5762,4 tys. sztuk i było o 102,1 tys. sztuk tj. 1,8 proc. wyższe niż rok wcześniej, a w porównaniu do czerwca 2015 r. niższe o 198,3 tys. sztuk tj. 3,3 proc. - informuje Główny Urząd...
Produkcja, czyli podaż mleka na rynku globalnym, wciąż przekracza popyt. Trudno spodziewać się zatem, by pierwsze miesiące 2016 roku przyniosły zauważalne i korzystne dla producentów zmiany cen mleka – mówi Jarosław Malczewski z firmy B-2M Sp. z o.o.

– Warto zwrócić uwagę na dużą ilość zapasów magazynowych w całej Unii Europejskiej. Jeśli w drugim kwartale 2016 roku pojawi się ożywienie na rynku mleka, nie od razu spowoduje ono wzrost cen tego surowca. Najpierw trzeba będzie bowiem znaleźć sposób, by sprzedać i zagospodarować  zapasy magazynowe – dodaje.

Wtóruje mu Adam Patkowski z Agro-grupa.pl. – Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki i to, jak działają mechanizmy ekonomiczne, można spodziewać się, że prędzej czy później mało korzystna sytuacja producentów mleka ulegnie zmianie. Produkcja poniżej kosztów nie interesuje bowiem rolników. Rynek mleka nie jest jednak rynkiem, na którym zmiany zachodzą błyskawicznie – zauważa Patkowski.

polskie mleko eksport, Republika Indonezji

Polskie mleko trafi na rynek Republiki Indonezji

Ministerstwo Rolnictwa Republiki Indonezji 13 stycznia poinformowało o zatwierdzeniu do eksportu 17 polskich zakładów mleczarskich - donosi Główny Inspektorat Weterynarii. Zatwierdzenie polskich zakładów mleczarskich do...
Produkcja mleka to jedna z tych dziedzin agrobiznesu, w której trudno wyobrazić sobie sukces bez wzajemnej współpracy i zastosowania nowoczesnych rozwiązań (np. urządzeń do automatyzacji doju, programu monitorującego zdrowie stada, czy systemu ułatwiającego zarządzanie produkcją od strony finansowej).

Są to obszary, w których można poszukiwać wyzwań na 2016 rok.

– Wyzwaniem dla producentów mleka w tym roku będzie z całą pewnością budowa silnej pozycji grup producentów wśród uczestników rynku produktów, porządkowanie relacji w całym łańcuchu żywnościowym, jak również przeciwdziałanie spekulacjom – zauważa Jarosław Malczewski.

W jego ocenie, obecność Polski w Unii Europejskiej stwarza możliwość sprzedaży mleka surowego poza terytorium Polski.

– Szansą jest więc wyjście poza stereotypy, że odbiorcą musi być lokalna spółdzielnia mleczarska. Polski surowiec mleczny jest doskonałej jakości i warto robić wszystko, by jak najlepiej go promować i jak najszerzej dystrybuować – podkreśla Malczewski.

przetwory mleczarskie, konsumpcja masła, spożycie serów, spożycie mleka pitnego

Stawiamy na sery. Spadnie konsumpcja mleka

Do 2025 roku w krajach Unii Europejskiej ma wzrosnąć tempo spożycia produktów mleczarskich bardziej przetworzonych, takich jak sery i masło. Zmniejszy się natomiast konsumpcja mleka pitnego. Według najnowszego raportu Komisji Europejskiej...
– W 2016 roku na rynku mleka w dalszym ciągu będziemy mogli zaobserwować trend związany z coraz większym wykorzystaniem przez producentów nowoczesnych technologii, a także nawiązywaniem, podtrzymywaniem i rozwijaniem przez nich współpracy w ramach zrzeszeń i grup producenckich – prognozuje Adam Patkowski.

Jego zdaniem, sytuacja prawna i ekonomiczna motywuje producentów do działania, jednak warto zaważyć, że dopóki reguły funkcjonowania grup w ramach zmienionej ustawy o grupach producenckich nie będą wystarczająco jasne, dopóty rolnicy nie będą w pełni zainteresowani podejmowaniem wspólnego działania.

Biorąc pod uwagę m.in. wymogi związane z PROW 2014-2020, można spodziewać się, że w podobnym kierunku, jak producenci mleka, będą podążać też inni rolnicy.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA