Stawiamy na sery. Spadnie konsumpcja mleka
Do 2025 roku w krajach Unii Europejskiej ma wzrosnąć tempo spożycia produktów mleczarskich bardziej przetworzonych, takich jak sery i masło. Zmniejszy się natomiast konsumpcja mleka pitnego.
Według najnowszego raportu Komisji Europejskiej spożycie serów we Wspólnocie wyniesie wówczas 10,2 mln ton i będzie o 840 tys. ton (9 proc.) większe niż w minionym roku - informują analitycy BGŻ BNP Paribas. Konsumpcja tego towaru w przeliczeniu na jedną osobę wzrośnie przez 10 lat z 18,4 do 19,7 kg.
Spożycie masła w latach 2016-2025 pójdzie natomiast w górę o 11 proc. do 2,4 mln ton. Zużycie tego tłuszczu w przetwórstwie szacowane jest na ok. 40 proc - przede wszystkim w przemyśle piekarskim i cukierniczym oraz do wyrobu czekolady. Za 9 lat konsumpcja masła w przeliczeniu na osobę wyniesie 4,6 kg i będzie o 9 proc. większa niż w minionym roku.
W Unii Europejskiej (w perspektywie najbliższych 10 lat) spadnie natomiast konsumpcja mleka pitnego - o ok. 2 kg na osób. To efekt mniejszego spożycia w krajach "starej" 15, którego nie zrekompensuje wzrost konsumpcji w nowych państwach Wspólnoty.
Prognozowane zmiany spożycia poszczególnych produktów mleczarskich w połączeniu z kierunkami rozwoju eksportu znajdą zapewne odzwierciedlenie w działaniach inwestycyjnych przetwórców mleka.