Wołowina z Polski już na ostatniej drodze do Chin

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
21-05-2024,13:30 Aktualizacja: 21-05-2024,13:34
A A A

Mięso wołowe z Polski już wkrótce może trafić do Chin. Rozpoczęcie polskiego eksportu zbliża się wielkimi krokami.

Pierwszy krajowy zakład mięsny przeszedł pozytywnie system CIFER Single Window. Jest to chiński system rejestracji przedsiębiorstw importujących żywność.

Kolejne krajowe zakłady mięsne wkrótce do niego dołączą.

– Pamiętajmy jednak, że miarą sukcesu nie jest zatwierdzenie firm, ale ilość towaru, którą tam sprzedamy – mówi Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

ceny bydła rzeźnego, mięso wołowe, wołowina, spadek cen, zakup bydła rzeźnego

Spadek cen we wszystkich monitorowanych kategoriach bydła

Cena bydła ogółem w drugim tygodniu maja spadły o 0,2%. Taki sam trend odnotowano we wszystkich monitorowanych kategoriach bydła.    Notowania bydła ogółem w dniach od 6 do 12 maja spadły w ciągu tygodnia o 0,2% do wartości...

PZHiPBM przez ostatnie kilka miesięcy prowadził szkolenia dla eksporterów pokazujące, jak wygląda rynek chiński, jak należy tam funkcjonować i jak się promować.

– W tym czasie funkcjonowało tam nasze wirtualne biuro, gdzie pokazywaliśmy krajową produkcję wołowiny – mówi Jacek Zarzecki dodając:

– Prowadziliśmy też kampanię w chińskich mediach społecznościowych, której odbiór jest bardzo pozytywny.

Teraz wszystko zależy od zakładów i tego, w jaki sposób będą one pozyskiwać kontrahentów.

– My, w ramach Funduszu Promocji Mięsa Wołowego, dalej będziemy wspierać działania promocyjne – podsumowuje Zarzecki.

Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"  ZAPRENUMERUJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 3/2024

Hoduj z głową świnie:

-Przednówek w chlewni

-Tucz świń w cyklu otwartym. Żywienie

-Stres cieplny a rozród loch

-Środki do walki z muchami

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 3/2024

Hoduj z głową bydło:

-Dobra siara to podstawa

-Stres cieplny - rozród, żywienie, cielęta

-Kwasica żwacza w świetle najnowszych doniesień

-Metody diagnozowania ciąży

 

PRENUMERATA