Wołowina z Polski już na ostatniej drodze do Chin
Mięso wołowe z Polski już wkrótce może trafić do Chin. Rozpoczęcie polskiego eksportu zbliża się wielkimi krokami.
Pierwszy krajowy zakład mięsny przeszedł pozytywnie system CIFER Single Window. Jest to chiński system rejestracji przedsiębiorstw importujących żywność.
Kolejne krajowe zakłady mięsne wkrótce do niego dołączą.
– Pamiętajmy jednak, że miarą sukcesu nie jest zatwierdzenie firm, ale ilość towaru, którą tam sprzedamy – mówi Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.
Spadek cen we wszystkich monitorowanych kategoriach bydła
PZHiPBM przez ostatnie kilka miesięcy prowadził szkolenia dla eksporterów pokazujące, jak wygląda rynek chiński, jak należy tam funkcjonować i jak się promować.
– W tym czasie funkcjonowało tam nasze wirtualne biuro, gdzie pokazywaliśmy krajową produkcję wołowiny – mówi Jacek Zarzecki dodając:
– Prowadziliśmy też kampanię w chińskich mediach społecznościowych, której odbiór jest bardzo pozytywny.
Teraz wszystko zależy od zakładów i tego, w jaki sposób będą one pozyskiwać kontrahentów.
– My, w ramach Funduszu Promocji Mięsa Wołowego, dalej będziemy wspierać działania promocyjne – podsumowuje Zarzecki.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)