Notowania bydła ogółem w ciągu tygodnia spadły o 0,2%. Producenci w skupie uzyskiwali cenę na poziomie 9,89 zł za kg wagi żywej, czyli niemal o 10% mniej niż przed rokiem.
Bydło w skupie w ciągu tygodnia potaniało średnio o 0,2%. foto_Remigiusz Kryszewski
Cena bydła ogółem w drugim tygodniu maja spadły o 0,2%. Taki sam trend odnotowano we wszystkich monitorowanych kategoriach bydła.
Notowania bydła ogółem w dniach od 6 do 12 maja spadły w ciągu tygodnia o 0,2% do wartości 9,89 zł za kg wagi żywej. Cena ta było o 1% niższa niż przed miesiącem oraz 9,5% niż przed rokiem.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 9,35 zł za kg. Było to o 6% taniej niż przed tygodniem. Notowania te były jednocześnie o 7,5% niższe niż przed miesiącem, a także o ponad 18% niż przed rokiem.
Ustalenie rzeczywistego spożycia suchej masy dawki przez krowy jest najważniejsze z punktu widzenia ich wydajności i zdrowia. Celem każdego programu żywieniowego jest osiągnięcie właściwej równowagi między dostępnymi składnikami paszy, w...
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 10,78 zł za kg. Cena ta była o 0,8% niższa niż przed tygodniem i o 1,2% niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o 7,8% tańsze niż przed rokiem.
W kategorii byków w wieku powyżej 24 miesięcy cena w ciągu tygodnia spadły o 0,5% do wartości 10,59 zł za kg. Była ona o 1,6% niższa niż przed miesiącem oraz o 9,5% niż przed rokiem.
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,22 zł za kg, czyli o 0,1% mniej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 0,5% niższa niż przed miesiącem, a także o 8,3% niż przed rokiem.
Jałówki powyżej 12 miesięcy skupowano średnio po 10,42 zł za kg wagi żywej. Były one o 0,2% tańsze niż przed tygodniem. Jednocześnie cena jałówek była o 1,2% niższa niż przed miesiącem oraz o niemal 10% niż przed rokiem.
W drugim tygodniu maja ćwierci z buhajków do 2 lat sprzedawano po 20,26 zł za kg, a z krów rzeźnych po 17,21 zł za kg.
W tym samym czasie byczki w wieku od 8 dni do 4 tygodni w typie mlecznym kosztowały 854,80 zł za sztukę, a w typie mięsnym 1291,13 zł.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ