Wołowina i nabiał już w magazynach. UE uruchamia dopłaty

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
23-05-2020,9:00 Aktualizacja: 22-05-2020,16:13
A A A

Komisja Europejska upatrując możliwości utrzymania pewnej równowagi na rynku uruchomiła dopłaty do prywatnego przechowywania mięsa oraz nabiału przeznaczonego dla branży hotelarsko-gastronomicznej.

Jest to unijny system pośredniego wsparcia m.in. dla producentów wołowiny oraz mleka w okresie kryzysu spowodowanego pandemią koronawirusa.

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wnioski w tej sprawie przyjmuje od 7 maja. Dopłaty mogą przysługiwać maksymalnie przez sześć miesięcy.

  • Polska do 20 maja zgłosiła do prywatnego przechowywania 431 ton wołowiny
  • KOWR przyjmuje wnioski o dopłaty do przechowywania wołowiny do wyczerpania środków
  • Dopłata do ćwierci wołowych z kością jest taka sama jak do mięsa odkostnionego
  • Polska do 20 maja zgłosiła do prywatnego przechowywania 39 ton serów
  • KOWR przyjmuje wnioski o dopłaty do przechowywania nabiału do 30 czerwca

Wołowina, mięso wołowe, świeże mięso wołowe, eksport wołowiny, Serbia, bydło mięsne, żywiec wołowy

Wołowina z Polski trafi do Serbii

Wołowina wyprodukowana w Polsce może ponownie trafić na serbski rynek. Służby weterynaryjne Polski i Serbii porozumiały się w tej sprawie. Służby weterynaryjne Polski i Serbii 12 maja 2020 r. zakończyły renegocjacje wzoru weterynaryjnego świadectwa...

Pomoc dla przetwórców

- Jest to zastrzyk pieniędzy i pomocy dla zakładów przetwórczych, które będą mogły to mięso przetrzymać i poczekać na lepsze czasy dla całego sektora wołowiny - mówi Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

Prezes związku podkreśla przy tym, że pierwsze dane zebrane w ramach tego mechanizmu pokazują, że należy go udoskonalić.

- Dopłata do ćwierci wołowych z kością jest taka sama jak do mięsa odkostnionego. Wydaje mi się, że należy zwiększyć stawkę dla wołowiny bez kości - mówi Zarzecki.

W pierwszych dwóch naborach do prywatnego przechowywania zgłoszono 756 ton mięsa z pięciu krajów, z czego 420 ton pochodziło z Polski. W sumie do 20 maja w magazynach znalazło się ponad 1209 ton wołowiny objętej dopłatami z czego 431 z Polski.

mleczarnie, mleko, lista wstydu, minister rolnictwa, MRiRW, Polmlek, OSM Piątnica, Mlekovita, OSM Giżycko, import mleka

Lista wstydu działa na szkodę polskiego mleczarstwa

Ministerstwo rolnictwa uważa, że patriotyzm gospodarczy niektórych przedsiębiorstw mleczarskich budzi wątpliwości. W związku z tym opublikowało ono listę wstydu. Znalazły się na niej zakłady, które importują mleko. "Branża...

Nabiał z dopłatami

Sektor mleczarski również może liczyć na unijne wsparcie.

Komisja Europejska zapowiedziała, że wnioski o dopłaty do przechowywania odtłuszczonego mleka w proszku (OMP), masła i sera będą przyjmowane do końca czerwca.

Produkty mleczarskie mogą być składowane w unijnych magazynach maksymalnie przez 180 dni.

Do 20 maja dopłatami objętych zostało 3377 ton OMP, 24332 ton masła, oraz 34385 ton serów, w tym zaledwie 39 ton z Polski.


 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA