Wołowina i nabiał już w magazynach. UE uruchamia dopłaty
Komisja Europejska upatrując możliwości utrzymania pewnej równowagi na rynku uruchomiła dopłaty do prywatnego przechowywania mięsa oraz nabiału przeznaczonego dla branży hotelarsko-gastronomicznej.
Jest to unijny system pośredniego wsparcia m.in. dla producentów wołowiny oraz mleka w okresie kryzysu spowodowanego pandemią koronawirusa.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wnioski w tej sprawie przyjmuje od 7 maja. Dopłaty mogą przysługiwać maksymalnie przez sześć miesięcy.
- Polska do 20 maja zgłosiła do prywatnego przechowywania 431 ton wołowiny
- KOWR przyjmuje wnioski o dopłaty do przechowywania wołowiny do wyczerpania środków
- Dopłata do ćwierci wołowych z kością jest taka sama jak do mięsa odkostnionego
- Polska do 20 maja zgłosiła do prywatnego przechowywania 39 ton serów
- KOWR przyjmuje wnioski o dopłaty do przechowywania nabiału do 30 czerwca
Wołowina z Polski trafi do Serbii
Pomoc dla przetwórców
- Jest to zastrzyk pieniędzy i pomocy dla zakładów przetwórczych, które będą mogły to mięso przetrzymać i poczekać na lepsze czasy dla całego sektora wołowiny - mówi Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.
Prezes związku podkreśla przy tym, że pierwsze dane zebrane w ramach tego mechanizmu pokazują, że należy go udoskonalić.
- Dopłata do ćwierci wołowych z kością jest taka sama jak do mięsa odkostnionego. Wydaje mi się, że należy zwiększyć stawkę dla wołowiny bez kości - mówi Zarzecki.
W pierwszych dwóch naborach do prywatnego przechowywania zgłoszono 756 ton mięsa z pięciu krajów, z czego 420 ton pochodziło z Polski. W sumie do 20 maja w magazynach znalazło się ponad 1209 ton wołowiny objętej dopłatami z czego 431 z Polski.
Lista wstydu działa na szkodę polskiego mleczarstwa
Nabiał z dopłatami
Sektor mleczarski również może liczyć na unijne wsparcie.
Komisja Europejska zapowiedziała, że wnioski o dopłaty do przechowywania odtłuszczonego mleka w proszku (OMP), masła i sera będą przyjmowane do końca czerwca.
Produkty mleczarskie mogą być składowane w unijnych magazynach maksymalnie przez 180 dni.
Do 20 maja dopłatami objętych zostało 3377 ton OMP, 24332 ton masła, oraz 34385 ton serów, w tym zaledwie 39 ton z Polski.
- Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)