W Unii Europejskiej rośnie produkcja bydła
Kraje Wspólnoty wyprodukowały w 2015 roku o 3,6 proc. więcej bydła (w tonach) niż rok wcześniej, kiedy ubój w sztukach zwiększył się o 1,9 proc.
Produkcja bydła - jak informuje Komisja Europejska - w "starych" państwach UE poszła w górę o 2,7 proc. (w sztukach o 1 proc.). FAMMU/FAPA donosi, że wzrosty wytwórczości (w tonach) dotyczyły przede wszystkim jałówek (6,4 proc.), wolców (4,4 proc.), krów (4,3 proc.) oraz wołów (2,5 proc.) i cieląt (2 proc.). O 1,3 proc. spadła natomiast produkcja młodego bydła.
W minionym roku więcej bydła w tonach wyprodukowała m.in. Rumunia, Polska, Węgry, Litwa, Włochy, Portugalia, Bułgaria, Hiszpania, Cypr, Estonia, Luksemburg, Słowenia, Czechy, Finlandia, Belgia, Austria, Francja, Łotwa oraz Holandia.
Największe spadki produkcji odnotowano z kolei na Malcie, w Grecji, Chorwacji, na Słowacji, w Danii, Irlandii oraz w Niemczech.