Unia Europejska produkuje więcej bydła
Komisja Europejska poinformowała, że w pierwszych trzech kwartałach 2015 roku kraje Wspólnoty wyprodukowały o 4 proc. więcej bydła (w tonach) niż przed rokiem. Ubój w sztukach zwiększył się z kolei o 2,4 proc.
Produkcja bydła w "starych" krajach UE poszła w górę o 3,2 proc. (w sztukach o 1,5 proc.) - informuje FAMMU/FAPA. Wzrosty wytwórczości w całej Unii dotyczyły przede wszystkim wolców (5,4 proc.) i jałówek (6,3 proc.) oraz krów (5,6 proc.), wołów (2,5 proc.) i cieląt (2,4 proc.). Spadła natomiast produkcja młodego bydła (1,3 proc.).
W omawianym okresie więcej bydła w tonach wyprodukowała m.in. Rumunia, Bułgaria, Polska, Litwa, Węgry, Włochy, Portugalia, Hiszpania, Estonia, Cypr, Luksemburg, Słowenia, Belgia, Finlandia, Austria, Francja, Czechy oraz Holandia.
Największe spadki produkcji odnotowano natomiast na Malcie, w Grecji, Chorwacji, na Słowacji, w Danii, Irlandii oraz w Wielkiej Brytanii.