Unia Europejska produkuje więcej bydła

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
01-02-2016,11:50 Aktualizacja: 01-02-2016,12:27
A A A

Komisja Europejska poinformowała, że w pierwszych trzech kwartałach 2015 roku kraje Wspólnoty wyprodukowały o 4 proc. więcej bydła (w tonach) niż przed rokiem. Ubój w sztukach zwiększył się z kolei o 2,4 proc.

Produkcja bydła w "starych" krajach UE poszła w górę o 3,2 proc. (w sztukach o 1,5 proc.) - informuje FAMMU/FAPA. Wzrosty wytwórczości w całej Unii dotyczyły przede wszystkim wolców (5,4 proc.) i jałówek (6,3 proc.) oraz krów (5,6 proc.), wołów (2,5 proc.) i cieląt (2,4 proc.). Spadła natomiast produkcja młodego bydła (1,3 proc.).

W omawianym okresie więcej bydła w tonach wyprodukowała m.in. Rumunia, Bułgaria, Polska, Litwa, Węgry, Włochy, Portugalia, Hiszpania, Estonia, Cypr, Luksemburg, Słowenia, Belgia, Finlandia, Austria, Francja, Czechy oraz Holandia.

Największe spadki produkcji odnotowano natomiast na Malcie, w Grecji, Chorwacji, na Słowacji, w Danii, Irlandii oraz w Wielkiej Brytanii.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA