Tniemy kukurydzę na 30 milimetrów
Shredlage to pochodząca ze Stanów Zjednoczonych technologia produkcji kiszonki z kukurydzy, która polega na cięciu całych roślin na sieczkę o długości od 26 do 30 milimetrów. Na początku października w Melle w Niemczech firma Claas zaprezentowała ją europejskim dziennikarzom.
W przypadku dłuższego cięcia kukurydza przejmuje po części rolę pasz strukturalnych jak sianokiszonka, słoma lub siano, co pozwala hodowcom na ograniczenie ich użycia.
- Koszty produkcji sianokiszonek są dość duże. Ponadto w niektórych krajach jak Holandia hodowcy mają problem z użytkami zielonymi głównie z powodu podmokłych terenów, stąd alternatywa jaką daje kiszonka z dłuższych cząstek kukurydzy wydaje się być interesująca i atrakcyjna - mówił Roger Olson, konsultant żywieniowy firmy Claas z USA.
Produkcja kiszonki w technologii Shredlage wymaga od hodowców przestrzegania pewnych zasad. Po pierwsze powinni oni na bieżąco sprawdzać, czy w materiale nie ma całych bądź niedostatecznie rozdrobnionych ziaren.
Organizator spotkania w Melle firma Claas w swojej ofercie posiada urządzenia przeznaczone do produkcji kiszonki w technologii Shredlage.
- Gniotowniki instalowane w sieczkarni typu Jaguar są wymienne. Wystarczy wyciągnąć jeden z naszych dwóch modeli tj. MCC Classic która tnie kukurydze na cząstki o długości 5 mm oraz MCC Max, która rozdrabnia ją na cząstki o długości 8 i 22 mm i zamiast nich wstawić MCC Shredlage - tłumaczył Roland Kalein z firmy Claas.
Więcej na temat produkcji kiszonki z kukurydzy w technologii Shredlage będzie można przeczytać w Hoduj z Głową Bydło nr 6/2015. Zaprenumeruj