Na początku lipca odnotowano spadek cen w skupie bydła rzeźnego. Dostawcy za bydło ogółem uzyskiwali średnio 10,39 zł za kg wagi żywej, czyli o 0,5% mniej niż przed tygodniem.
Żywiec wołowy na początku lipca potaniał. Foto_Remigiusz Kryszewski
Ceny bydła rzeźnego na przełomie czerwca i lipca odnotowały kolejny spadek. Producenci za bydło ogółem uzyskiwali średnio 10,39 zł za kg wagi żywej, czyli o 0,5% mniej niż przed tygodniem.
Bydło rzeźne w dniach od 26 czerwca do 2 lipca w ciągu tygodnia potaniało o 0,5% do wartości 10,39 zł za kg. Cena ta była o 0,2% niższa niż przed miesiącem i o 4,6% niż uzyskiwali producenci przed rokiem.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 10,66 zł za kg wagi żywej. Notowania te były o 0,5% wyższe niż przed tygodniem i o 1% niższe niż przed miesiącem, a także o 4,8% wyższe niż przed rokiem.
Gospodarz na 1 kg przyrostu masy ciała opasów zużywa średnio 2,8 kg paszy. Sprzedaje on buhaje w wadze 620-650 kg w wieku nawet 15 miesięcy. Dominik Pleśnierowicz z miejscowości Karolew w woj. łódzkim wraz z żoną Beatą zajmuje...
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 11,08 zł za kg. Cena ta była o 0,6% niższa niż przed tygodniem i o 0,9% wyższa niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o 3,6% tańsze niż przed rokiem.
Byki powyżej 24 miesięcy w ciągu tygodnia potaniały o 0,2% do wartości 11 zł za kg. Cena ta była o 1,4% wyższa niż przed miesiącem oraz o 3,1% niższa niż przed rokiem.
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,52 zł za kg, czyli o 0,2% mniej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 0,7% niższa niż przed miesiącem, a także o 10,7% niż przed rokiem.
Jałówki powyżej 12 miesięcy skupowano średnio po 11,06 zł za kg wagi żywej. Były one o 0,5% tańsze niż przed tygodniem i przed miesiącem. Producenci uzyskiwali jednocześnie o 1,5% mniej za ten żywiec niż przed rokiem.
Na przełomie czerwca i lipca cena ćwierci z buhajów do 2 lat wynosiła 20,07 zł za kg i była o 2% niższa niż przed tygodniem. Ćwierci z krów rzeźnych kosztowały w tym czasie 17,02 zł za kg i były o 4,1% tańsze niż przed tygodniem.
Średnia cena byczków w wieku od 8 dni do 4 tygodni w typie mlecznym wynosiła 876 zł za sztukę, a w typie mięsnym 1201 zł. Ceny te były odpowiednio o 2,3% wyższe i 1,8% niższe niż przed tygodniem.
Średnia cena zakupu mięsa wołowego bez kości w sieciach handlowych wynosiła 35,33 zł za kg, a mięsa wołowego mielonego 24,62 zł za kg.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ