W czwartym tygodniu lipca odnotowano niewielki spadek cen w skupie bydła rzeźnego. Dostawcy za bydło ogółem uzyskiwali średnio 9,70 zł za kg, czyli o 3 gr za kg mniej niż przed tygodniem.
Bydło rzeźne po ubiegłotygodniowych wzrostach cen znów zaczęło tanieć. Foto_Remigiusz Kryszewski
Ceny bydła rzeźnego w czwartym tygodniu lipca nieznacznie spadły. Dostawcy za bydło ogółem uzyskiwali średnio 9,70 zł za kg, czyli o 3 gr za kg mniej niż przed tygodniem.
Bydło rzeźne w dniach od 24 do 30 lipca w ciągu tygodnia potaniało o 0,3% do wartości 9,70 zł za kg wagi żywej. Cena ta była o 4% niższa niż przed miesiącem i o ponad 11% niż uzyskiwali producenci przed rokiem.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 8,73 zł za kg. Notowania te były o 10,2% niższe niż przed tygodniem i o 14% niż przed miesiącem, a także o 24,5% niż przed rokiem.
Gospodarz na 1 kg przyrostu masy ciała opasów zużywa średnio 2,8 kg paszy. Sprzedaje on buhaje w wadze 620-650 kg w wieku nawet 15 miesięcy. Dominik Pleśnierowicz z miejscowości Karolew w woj. łódzkim wraz z żoną Beatą zajmuje...
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 10,60 zł za kg. Cena ta była taka sama jak przed tygodniem i o 1,3% niższa niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o 10% tańsze niż przed rokiem.
Byki powyżej 24 miesięcy w ciągu tygodnia potaniały nieznacznie o 0,1% do wartości 10,17 zł za kg. Cena ta była o 4,5% niższa niż przed miesiącem oraz o 13% niż przed rokiem.
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,02 zł za kg, czyli o 0,1% więcej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 5,1% niższa niż przed miesiącem, a także o 15,5% niż przed rokiem.
Jałówki powyżej 12 miesięcy skupowano średnio po 10,33 zł za kg wagi żywej. Były one o 0,6% tańsze niż przed tygodniem oraz o 5,4% niż przed miesiącem. Producenci uzyskiwali jednocześnie o 8,3% mniej za ten żywiec niż przed rokiem.
W czwartym tygodniu lipca ćwierci z buhajków do 2 lat kosztowały średnio 19,87 zł za kg, a ćwierci z krów rzeźnych 16,71 zł za kg. Były one odpowiednio o 1,4% droższe i 0,5% tańsze niż przed tygodniem.
Byczki od 8 dni do 4 tygodni w typie mlecznym kosztowały niemal 845 zł za sztukę i były o 12,6% droższe niż przed rokiem, a byczki w typie mięsnym kosztowały 1235 zł i były o 1,7% tańsze niż w 2022 r.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ