Sposób na dobrą kiszonkę z kukurydzy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
26-05-2015,12:00 Aktualizacja: 26-05-2015,13:02
A A A

Oprócz skrobi, to włókno jest drugim istotnym źródłem energii w kiszonce z kukurydzy. Jego strawność w dużym stopniu zależy od odmiany roślin i waha się od 40 do 70 proc.

Kiszonka z kukurydzy jest podstawową paszą w żywieniu krów mlecznych, a jej udział w sumie pasz objętościowych niejednokrotnie przekracza 70 proc. dawki. Dlatego jej jakość powinna być jak najlepsza.

Pięć kroków do zrobienia idealnej kiszonki z kukurydzy omówiła Sylwia Kuśnierek z firmy LG Animal Nutrition podczas VI edycji Mlecznej Akademii LNB.

Dobra kiszonka to podstawa

Międzynarodowa Konferencja Kiszonkarska zorganizowana przez firmę "Polmass" odbyła się w Pawłowicach w Instytucie Zootechniki. Wśród prelegentów znalazł się dr Christer Ohlsson, będący konsultantem w najlepszych oborach USA...
Wśród nich wymieniła wybór odmiany, zbiór roślin w odpowiedniej suchej masie, właściwe ich rozdrobnienie i ubicie oraz szczelne okrycie w silosie.

Przy wyborze odmiany kukurydzy należy zwrócić uwagę na jej wczesność - FAO, która powinna być dostosowana do regionu oraz do możliwości technicznych zbioru.

W gospodarstwach o dużym areale zasiewu należy wybierać odmiany wcześniejsze i późniejsze. Pozwoli to na przeprowadzenie zbiorów zawsze w odpowiedniej suchej masie roślin.

Drugą istotną cechą decydującą o wyborze odmiany jest wartość pokarmowa kukurydzy. Należy wybrać taką, która zawiera optymalną zawartość kolb oraz wysoką strawność zarówno masy organicznej jak i włókna.

Dobra kiszonka to klucz do sukcesu

Akademia Zakiszania to cykl konferencji poświęconych problemowi przygotowania pasz konserwowanych głównie kiszonek z traw i kukurydzy. W środę 25 lutego hodowcy bydła mlecznego spotkali się w Minikowie w woj. kujawsko-pomorskim. - Musimy...
Kukurydzę należy zbierać w fazie dojrzałości woskowej lub woskowo - szklistej ziarna, gdy zawartość suchej masy w zakiszanych roślinach wynosi między 30-35 proc.

- Rozdrobnienie kukurydzy zależy od suchej masy zbieranych roślin. Wraz z jej wzrostem sieczka powinna być drobniejsza. Optymalne jej rozdrobnienie to 10-12 mm i można je zwiększyć o 2-3 mm w zależności od metody wybierania z silosu i mieszania TMR-u - objaśniała Sylwia Kuśnierek.

Dokładne ubicie pryzmy i wypchnięcie jak największej ilości powietrza istotnie wpływa na stabilność zakiszanej masy. Dlatego zaleca się by gęstość kiszonki wynosiła min 220 kg suchej masy na m3 silosu. Następnie należy ją okryć cieńszą folią podkładową oraz grubszą okrywową, a boczne ściany silosu wyłożyć folią narożnikową i całość zabezpieczyć oponami lub workami z piaskiem.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2024

Hoduj z głową bydło:

-Ketozie można i trzeba zapobiegać

-Specyfika żywienia krów mlecznych w zasuszeniu

-Bolusy na lepszy start

PRENUMERATA