Sposób na dobrą kiszonkę z kukurydzy
Oprócz skrobi, to włókno jest drugim istotnym źródłem energii w kiszonce z kukurydzy. Jego strawność w dużym stopniu zależy od odmiany roślin i waha się od 40 do 70 proc.
Kiszonka z kukurydzy jest podstawową paszą w żywieniu krów mlecznych, a jej udział w sumie pasz objętościowych niejednokrotnie przekracza 70 proc. dawki. Dlatego jej jakość powinna być jak najlepsza.
Pięć kroków do zrobienia idealnej kiszonki z kukurydzy omówiła Sylwia Kuśnierek z firmy LG Animal Nutrition podczas VI edycji Mlecznej Akademii LNB.
Dobra kiszonka to podstawa
Przy wyborze odmiany kukurydzy należy zwrócić uwagę na jej wczesność - FAO, która powinna być dostosowana do regionu oraz do możliwości technicznych zbioru.
W gospodarstwach o dużym areale zasiewu należy wybierać odmiany wcześniejsze i późniejsze. Pozwoli to na przeprowadzenie zbiorów zawsze w odpowiedniej suchej masie roślin.
Drugą istotną cechą decydującą o wyborze odmiany jest wartość pokarmowa kukurydzy. Należy wybrać taką, która zawiera optymalną zawartość kolb oraz wysoką strawność zarówno masy organicznej jak i włókna.
Dobra kiszonka to klucz do sukcesu
- Rozdrobnienie kukurydzy zależy od suchej masy zbieranych roślin. Wraz z jej wzrostem sieczka powinna być drobniejsza. Optymalne jej rozdrobnienie to 10-12 mm i można je zwiększyć o 2-3 mm w zależności od metody wybierania z silosu i mieszania TMR-u - objaśniała Sylwia Kuśnierek.
Dokładne ubicie pryzmy i wypchnięcie jak największej ilości powietrza istotnie wpływa na stabilność zakiszanej masy. Dlatego zaleca się by gęstość kiszonki wynosiła min 220 kg suchej masy na m3 silosu. Następnie należy ją okryć cieńszą folią podkładową oraz grubszą okrywową, a boczne ściany silosu wyłożyć folią narożnikową i całość zabezpieczyć oponami lub workami z piaskiem.