Dobra kiszonka to klucz do sukcesu
Akademia Zakiszania to cykl konferencji poświęconych problemowi przygotowania pasz konserwowanych głównie kiszonek z traw i kukurydzy. W środę 25 lutego hodowcy bydła mlecznego spotkali się w Minikowie w woj. kujawsko-pomorskim.
- Musimy pamiętać, że pasze objętościowe są głównym elementem TMR-u. Dlatego muszą być one jak najlepszej jakości. Dodatki treściwe są tylko uzupełnieniem mieszanki - mówił dr Zbigniew Dzionek, główny doradca Schaumann Polska, organizatora konferencji.
Jego zdaniem niektórzy hodowcy zapominają o tej zależności i chcąc poprawić wydajność mleczną swoich krów dodają do TMR-u zbyt dużą ilość mieszanek treściwych. Te w pierwszej kolejności wpływają na większą produkcję mleka, ale niestety w efekcie powodują gorsze pobranie paszy oraz problemy z kwasicą żwacza.
Dr Zbigniew Dzionek wspomniał również o jakości kiszonek.
- Nie możemy podawać krowom zepsutej bądź słabej jakości paszy objętościowej, jaką jest kiszonka z traw lub sianokiszonka. To również wpływa na gorsze pobranie paszy, może wywołać problemy zdrowotne i w efekcie straty dla hodowców - mówił Dzionek.
Z kolei dr Tomas Mitrik ze Słowacji reprezentujący Schaumann Agri International omówił każdy krok przygotowania kiszonek, zwłaszcza z kukurydzy.
- Cząstki zielonki z kukurydzy mogą być nieco dłuższe pod warunkiem, że wszystkie ziarniaki będą dobrze rozdrobnione. W przeciwnym razie bakterie w żwaczu nie będą potrafiły ich rozłożyć i ziarno zostanie wydalone wraz z kałem - mówił Mitrik.
Gość ze Słowacji dużo uwagi poświęcił także obecności w kiszonkach clostridii czyli bakterii Gram dodatnich, które potrafią tworzyć przetrwalniki. Aby uniemożliwić im rozwój w zakiszanym materiale należy jak najszybciej obniżyć jego pH do poziomu co najmniej 4,2.
- W tym celu powinniśmy używać dodatków do zakiszania. W przypadku kukurydzy, która potrafi doskonale się zakiszać bez inokulantów, mają one służyć stabilności materiału po otwarciu i ekspozycji na powietrze - mówił Mitrik.
Spotkanie zakończyło się wystąpieniem Stanisława Sesiuka z firmy Limagrain, który przedstawił najnowszą ofertę firmy na sezon 2015 dotyczącą kukurydzy.