Bydło rzeźne w grudniu po raz kolejny potaniało. Średnia cena uzyskiwana przez dostawców za bydło ogółem wyniosła 10,73 zł za kg i była o 0,4% niższa niż przed tygodniem.
Bydło ogółem w ciągu tygodnia potaniało o 0,4%. Foto_Remigiusz Kryszewski
Cena bydła rzeźnego w drugim tygodniu grudnia po raz kolejny spadła tym razem 0,4%. W tym czasie najbardziej potaniało bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy, którego notowania obniżyły się niemal o 3%.
Krajowe ceny skupu żywca wołowego w dniach od 5 do 11 grudnia odnotowały kolejny spadek. Producenci za bydło ogółem uzyskiwali średnio 10,73 zł za kg wagi żywej. Cena ta była o 0,4% niższa niż przed tygodniem, o 2,9% niż przed miesiącem oraz o 16,1% wyższa niż przed rokiem.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 10,74 zł za kg. Notowania te były o 2,7% niższe niż przed tygodniem oraz o 9,6% niż przed miesiącem, a także o 8,6% wyższe niż przed rokiem.
W rozrodzie stada wykorzystuje nie tylko inseminację i naturalne krycie, ale również embriotransfer. Korzysta także z systemu automatycznego wykrywania i rejestracji kryć, dzięki czemu wszystkie niezbędne informacje może znaleźć w komputerze...
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 11,62 zł za kg. Cena ta była o 0,5% niższa niż przed tygodniem i o 2,8% niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o 13,2% droższe niż przed rokiem.
Byki powyżej 24 miesięcy w ciągu tygodnia potaniały o 0,4% do wartości 11,58 zł za kg. Cena ta była o 2,9% niższa niż przed miesiącem oraz o 14% wyższa niż przed rokiem.
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,93 zł za kg, czyli o 1% mniej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 5,3% niższa niż przed miesiącem, a także o 18,8% wyższa niż przed rokiem.
Jałówki powyżej 12 miesięcy kosztowały średnio 11,41 zł za kg wagi żywej. Były one o 0,8% tańsze niż przed tygodniem oraz o 1,5% niż przed miesiącem, a także o 20,3% droższe niż przed rokiem.
Producenci za byczki w wieku od 8 dni do 4 tygodni w typie mlecznym otrzymywali średnio 806 zł za sztukę, a za byczki w typie mięsnym niemal 1254 zł. Cena w typie mlecznym była o 8,6% wyższa niż przed tygodniem oraz o 9,6% niż przed rokiem. Z kolei w typie mięsnym odpowiednio o 10,1% i 26,2% wyższa niż przed tygodniem i przed rokiem.
W tym czasie średnia cena sprzedaży ćwierci z buhajków do 2 lat wynosiła 22,45 zł za kg, a ćwierci z krów rzeźnych 17,7 zł za kg.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ