Skup mleka w Polsce rośnie, a cena spada

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
30-06-2016,10:00 Aktualizacja: 30-06-2016,10:17
A A A

Zakłady mleczarskie w pierwszych czterech miesiącach 2016 r. skupiły o 8,9 proc. więcej mleka niż przed rokiem. Natomiast w maju skup surowca nieco wyhamował i wyniósł 981,5 mln, to o 1,7 proc. więcej r/r, a jego cena była o 28 proc. niższa od notowanej dwa lata temu – informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.

Jednocześnie w maju za jeden hektolitr mleka zakłady płaciły średnio 100,19 zł. Cena ta była o 11 proc. niższa niż przed rokiem oraz o 2,1 proc. mniejsza niż w kwietniu.

mleczarnia, produkcja mleka, produkty mleczarskie

Mleczarnie pracują pełną parą i biją rekordy

Polskie mleczarnie pracują z pełną mocą i biją rekordy produkcji mleka i jego przetworów - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.    W pierwszym kwartale w porównaniu z tym samym czasem...

 

Wolniejszy wzrost skupu związany jest z tym, że od kwietnia podstawą do rocznych porównań są miesiące ubiegłego roku, kiedy zniesiono kwotowanie mleka, a skup tego surowca wyraźnie przyspieszył.

W ciągu pierwszych pięciu miesięcy 2016 r. łącznie do skupu trafiło 4,6 mld l mleka, to o 7,3 proc. więcej niż przed rokiem. Tym samym mleczarnie wyraźnie zwiększyły produkcję masła, która w tym okresie wzrosła o 16,8 proc. r/r., a w maju o 17,7 proc. r/r.

W okresie od stycznia do maja wzrosła również produkcja mleka w proszku o 16,8 proc., serów świeżych o 6,3 proc., dojrzewających o 3,7 proc., a mleka płynnego przetworzonego o 1,3 proc.

Spadła natomiast produkcja śmietany o 1,3 proc., a jogurtów o 8,8 proc.

Według danych GUS w pierwszym kwartale roku zapasy w zakładach zajmujących się przetwórstwem wzrosły. Rezerwy odtłuszczonego mleka w proszku zwiększyły się o blisko 70 proc., masła do ponad 50 proc., a serów dojrzewających o 25 proc. Z kolei zapas serów świeżych zmniejszył się o 2,7 proc.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA