Przetwory mleczarskie coraz tańsze

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: BGŻ, (em) | redakcja@agropolska.pl
29-06-2015,9:20 Aktualizacja: 29-06-2015,10:10
A A A

W maju ceny przetworów mleczarskich na świecie były aż o 30 procent niższe niż w tym samym czasie w 2014 roku.

Analitycy BGŻ informują, że opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks stawek był w minionym miesiącu na poziomie 167,5 punktów. A to oznacza, że przeciętne ceny produktów były o ponad 67 proc. wyższe od średniej z lat 2002-2004.

W stosunku do kwietnia indeks stawek za przetwory mleczarskie spadł jednak o 4,9 pkt. (2,8 proc.). Natomiast w stosunku do sytuacji sprzed roku, jego wartość poszła w dół aż o 71,4 pkt. (30 proc.). W maju najbardziej potaniało mleko w proszku i masło. Stabilne były natomiast ceny serów.

Presję na spadek stawek przetworów mleczarskich wywierały m.in. utrzymujące się wysokie zapasy w Nowej Zelandii oraz rosnąca podaż eksportowa tych produktów w Europie. Według ekspertów FAO, niepewność co do poziomu zakupów mleka w proszku przez Chiny będzie decydującym czynnikiem wpływającym na ceny w dalszej części roku. Z drugiej strony niższe stawki przetworów mleczarskich pobudziły popyt importowy na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA