Produkty mleczarskie dawno nie były tak drogie
Indeks cen przetworów mleczarskich FAO wyniósł w sierpniu 219,7 pkt. Przez miesiąc poszedł w górę o 1,4 proc., zaś w relacji rocznej aż o 42 proc. Wartość ta była jednak zarazem o 20 proc. niższa od rekordowego poziomu z lutego 2014 r.
W minionym miesiącu rosły ceny masła i pełnego mleka w proszku. To wynik mniejszych możliwości eksportowych spowodowanych zwiększonym zapotrzebowaniem na tłuszcze mleczne w Unii Europejskiej i Ameryce Północnej - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.
Mleko w skupie droższe aż o 33 procent niż przed rokiem
Ceny serów były stabilne, a zwiększone możliwości wywozu odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) wywierały spadkową presję na światowe stawki tego produktu.
Według danych USDA, w sierpniu w portach Europy Zachodniej średnia cena OMP wyniosła 178 euro za 100 kilogramów i była o 2,6 proc. niższa od notowanej w lipcu. W portach Oceanii stawki były na poziomie 167 euro/100 kg (-5,7 proc. m/m).
Eksperci podkreślają, że w pierwszych ośmiu miesiącach bieżącego roku światowy ceny przetworów mleczarskich zwiększyły się aż o 42 proc., zaś żywności ogółem zaledwie o 11 proc.
W omawianym czasie za droższą żywność odpowiadały więc przede wszystkim produkty mleczarskie.
- Książki warte polecenia: Choroby bydła - podstawy diagnostyki i terapii