Produkcja bydła w Unii idzie w górę. U nas też
W pierwszym półroczu bieżącego roku kraje Unii Europejskiej wyprodukowały o 3,5 proc. więcej bydła (w tonach) niż przed rokiem. Ubój w sztukach zwiększył się o 2 proc.
Wytwórczość w "starych" państwach Wspólnoty poszła w górę o 2,9 proc., a w sztukach wzrosła o 1,3 proc. - informuje FAMMU/FAPA. W całej Unii przybyło przede wszystkim wolców (5,7 proc.), jałówek (5,4 proc.), krów (5 proc.), cieląt (2,7 proc.) i wołów (1,9 proc.). O 3,5 proc spadła z kolei produkcja młodego bydła.
Od stycznia do końca czerwca więcej niż przed rokiem bydła w tonach wyprodukowała m.in. Rumunia, Włochy, Estonia, Węgry, Polska, Bułgaria, Litwa, Portugalia, Luksemburg, Hiszpania, Cypr, Słowenia, Austria, Finlandia, Belgia, Czechy, Francja oraz Niemcy.
Największe spadki wytwórczości odnotowano natomiast na Malcie, na Słowacji, w Chorwacji, Grecji, Danii, Irlandii oraz Wielkiej Brytanii.