Poprawa higieny doju i odchowu cieląt kluczem do sukcesu w produkcji mleka
Poprawa higieny doju i odchowu cieląt kluczem do sukcesu w produkcji mleka. To temat konferencji dla producentów mleka i hodowców bydła mlecznego.
Tematyka konferencji dotyczyć będzie higieny doju, odchowu cieląt oraz wykorzystania wyciągów roślinnych w żywieniu zwierząt w celu poprawy ich zdrowotności.
Program konferencji można znaleźć TUTAJ.
Podczas konferencji omówione zostaną również zagadnienia dotyczące ograniczania zanieczyszczenia wód azotanami ze źródeł pochodzenia rolniczego.

Dobrostan bydła mlecznego. Dokąd zmierzamy?
Konferencja odbędzie się 28 lutego o godzinie 10 w Małopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Karniowicach.
Podczas konferencji odbędzie się uroczyste wręczenie nagród dla najlepszych małopolskich hodowców 2018 r. tzw. "I Małopolskie Laury Mleczne".
"Małopolska to region, w którym mamy najwięcej - w porównaniu do innych województw - krów rasy polskiej czerwonej. Są to powiaty: nowosądecki, tatrzański, limanowski, gorlicki, bocheński, myślenicki, nowotarski. Rasa ta jest jedyną rodzimą rasą bydła, która od wielu wieków występuje na terenie Polski " informują organizatorzy konferencji.
Bydło rasy polskiej czerwone charakteryzuje się dużą żywotnością, długowiecznością, dobrą płodnością i odpornością na choroby. Mleko od krów tej rasy jest wyjątkowo zasobne w składniki pokarmowe, zwłaszcza dotyczy to białka, a w szczególności kazeiny. Białka, a głównie kazeiny, są najważniejszymi składnikami mleka tak z uwagi na jego wartość odżywczą dla człowieka, jak i przydatność dla przemysłu mleczarskiego, zwłaszcza serowarstwa.