Polskie mleko zalewa zagranicę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
23-08-2017,10:00 Aktualizacja: 23-08-2017,11:47
A A A

Mleczarski eksport bije wartościowe rekordy. Przygotowania do gorszej koniunktury już jednak trwają. Zdaniem znawców rynku branża powinna już bowiem przywyknąć do kolejnych górek i dołków.

O 42 proc. produktów mleczarskich więcej niż w tym samym okresie roku poprzedniego sprzedali za granicę mleczarze w pierwszym półroczu bieżącego roku. Oznacza to wywóz produktów o wartości 984 mln euro - przywołuje wstępne dane Ministerstwa Finansów bank BGŻ BNP Paribas.

mleko, cena mleka, bydło mleczne, producenci mleka

Mleko w UE drożeje. W Holandii kosztuje ponad 1,80 zł za kg

Producenci mleka w Unii Europejskiej w lipcu otrzymywali średnio dwa grosze więcej niż w czerwcu. Komisja Europejska odnotowuje już drugi miesiąc wzrostu cen skupu tego surowca. Powoli zbliżają się one do rekordowych notowanych w 2014 roku. Hodowcy...

- To wartość o 2 mln euro większa niż w rekordowej do tej pory pierwszej połowie 2014 r. - ocenia Paweł Wyrzykowski, analityk banku w rozmowie z "Pulsem Biuznesu".

Dziennik podaje, że tak gigantyczny wzrost eksportu w pierwszym półroczu to efekt drożejącego mleka i przetworów po wielu miesiącach wcześniejszych spadków.

Ekspert zaznacza, że pewien wpływ odegrał też wyższy wolumen sprzedaży. Pewien, bo np. w przypadku serwatki wolumen był stabilny, przy jednoczesnym 72-procentowym wzroście wartości jej eksportu. Podobnie było z mlekiem, śmietaną płynną i masłem.

- Gorsza koniunktura na pewno przyjdzie, więc teraz jest dobry czas, żeby się branża do niej przygotowała. W naszym przypadku to aktywne wchodzenie na nowe rynki i nie jest to tylko slogan. Druga kwestia to wykorzystanie dzisiaj zarobionych pieniędzy na inwestycje zmniejszające koszty - wydajemy je m.in. na automatyzację czy obniżenie energochłonności - mówi z kolei dziennikowi Przemysław Mikołajczyk, prezes Grupy Polmlek.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA