Spożycie mleka krowiego, łącznie z mlekiem przeznaczonym na przetwory bez surowca przerobionego na masło, osiągnęło poziom 225 litrów na mieszkańca. Wynik ten był o 4 litry większe niż w 2018 r. oraz 51 litrów większy niż w 2004 r.
Spożycie mleka w Polsce od 14 lat znacząco rośnie. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) Polacy konsumują rocznie 225 litrów tego surowca.
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w Polsce od 2006 r. jest notowana wzrostowa tendencja w konsumpcji mleka i jego przetworów.
Z danych GUS opublikowanych 30 października 2020 r. wynika, że bilansowe spożycie mleka krowiego, łącznie z mlekiem przeznaczonym na przetwory bez surowca przerobionego na masło, osiągnęło poziom 225 litrów na mieszkańca.
Wzrost cen produktów mleczarskich na platformie Global Dairy Trade (GDT) był odnotowywany przez kolejne trzy aukcje. Ostatnie notowanie zakończyło się minusem, a ogólny indeks cenowy spadł o 2%. Aukcja na platformie...
Wynik ten był o 4 litry większe niż w 2018 r., a także aż o 51 litrów większe niż w roku akcesji Polski do Unii Europejskiej, czyli w 2004 r.
W minionym roku spożycie masła na jednego mieszkańca wyniosło 5,4 kg. Było to o 0,7 kg więcej niż w 2018 r. oraz o 1 kg więcej niż w 2004 r.
Warto dodać, że spożycie masła w 2009 r. wzrosło do wartości 4,7 kg na osobę i w ciągu kolejnych dwóch lat spadło do 4 kg. Na przełomie następnych lat stopniowo wzrastało i w 2019 r. osiągnęło poziom 5,4 kg.
Spożycie mleka w 2000 r. wynosiło 193 l i w ciągu 5 lat spadło do 173 l. W kolejnych latach odnotowywano wzrost, aż do wartości 225 l w 2019 r.
Więcej informacji dotyczących hodowli bydła i produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło". ZAPRENUMERUJ