Pogłowie krów w Polsce maleje, a ich wydajność rośnie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
30-10-2015,8:20 Aktualizacja: 30-10-2015,8:24
A A A

Niskie ceny mleka i malejąca opłacalność produkcji oraz niedobór pasz objętościowych spowodowany suszą wpłynęły na zmniejszenie liczby krów. Według danych GUS w czerwcu 2015 r. pogłowie krów mlecznych spadło o 30 tys. sztuk w porównaniu do zeszłego roku i będzie nadal spadać.

Decyzja o rezygnacji z chowu krów to jeden ze skutków kryzysu w branży mleczarskiej. Jednocześnie osłabieniu może ulec dynamika rozwoju gospodarstw, które skorzystały z kredytów na doinwestowanie produkcji lub muszą zapłacić kary za nadprodukcję mleka.

wołowina, eksport wołowiny, import wołowiny, rynek mięsa

Import wołowiny spada, eksport rośnie

Kraje Unii Europejskiej sprowadziły od stycznia do lipca w ekwiwalencie mięsa 188,1 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego. To o 1,1 proc. mniej niż przed rokiem. Najwięcej tego gatunku mięsa sprowadzono tradycyjnie z...

Redukcja pogłowia krów mlecznych w drugiej połowie 2015 r. może zwiększyć się o kolejne 3 proc. i w grudniu ich liczba może wynieść 2 180 tys. sztuk (wg. Instytutu Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowego Instytutu Badawczego). Spadek liczby krów będzie jednak rekompensowany wzrostem ich mleczności.

Wydajność mleka od jednej krowy w 2015 r. wg. przewidywań osiągnie poziom 5 675 litrów, to o blisko 3 proc. więcej niż przed rokiem. W efekcie w 2015 r. produkcja tego surowca może wzrosnąć o 0,6 proc. do 12,7 mld litrów, a skup o 2,4 proc. do 10,6 mld litrów.

Według przewidywań IERiGŻ - PIB w 2016 r. pogłowie krów nadal będzie spadać natomiast produkcja mleka nieznacznie wzrośnie.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA