Pogłowie krów w Holandii będzie drastycznie zmniejszone? Chcą tego ekolodzy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
10-10-2018,12:30 Aktualizacja: 10-10-2018,11:01
A A A

Czy Holandia powinna zmniejszyć pogłowie krów? Ekolodzy domagają się tego rozwiązania. Ich zdaniem nieczystości pochodzące z gospodarstw utrzymujących bydło mleczne oraz mięsne zatruwają krajowe środowisko.

Stado krów w Holandii liczy niespełna dwa miliony sztuk. Zdaniem ekologów, jak informuje TVP 1, 80 proc. gospodarstw produkuje więcej obornika i gnojowicy oraz innych nieczystości związanych z hodowlą i produkcją bydła, niż może legalnie wykorzystać.

Rolnicy w Holandii wskutek tego płacą rocznie pół miliarda euro, aby pozbyć się nadmiaru obornika oraz innych nieczystości.

mleko, produkcja mleka, cena mleka, bydło mleczne

Mleko w sierpniu było droższe. Drugi miesiąc z rzędu

Ceny mleka w Unii Europejskiej oraz w Polsce w końcu przestały maleć. W lipcu w krajach Wspólnoty wynosiły one średnio 32,84 euro za 100 kg tj. około 1,41 zł za kilogram, a w sierpniu w naszym kraju 1,29 zł/l. Cena mleka w Polsce według...

Pogłowie krów w Holandii w związku z tym powinno zostać zmniejszone aż o 40 proc. Domagają się tego tamtejsze organizacje ekologiczne.

Liczba krów w Holandii ma się zmniejszyć w ciągu dekady czyli 10 lat. Organizacje ekologiczne uważają, że dzięki temu rolnicy będą w stanie zagospodarować obornik.

Hodowcy bydła i producenci mleka w Holandii, również zrzeszeni w związkach, jak informuje TVP 1, nie zgadzają się z tymi argumentami.

Rolnicy w Holandii twierdzą, że liczba utrzymywanych w tym kraju krów powinna zależeć tylko i wyłącznie od nich samych, a także od zapotrzebowania rynku.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA