Oregano dla krów zmniejsza emisję metanu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
30-06-2016,8:40 Aktualizacja: 30-06-2016,8:55
A A A

Metan jest gazem cieplarnianym o działaniu 25 razy silniejszym od dwutlenku węgla. Wytwarzany jest przez bakterie w układzie pokarmowym krów w ilości od 250 do 300 litrów dziennie.

Produkcję metanu można ograniczyć przez dodatki paszowe np. azotany i tłuszcze lub poprawiając jakość dawki i zawartej w niej skrobi.

Badacze z Aarhus University we współpracy z organizacją Organic Denmark oraz komercyjnymi partnerami prowadzą badania nad zastosowaniem jako dodatku do paszy oregano, które jest powszechnie stosowane jako dodatek do pizzy – informuje serwis EurekAlert.

Ile metanu produkują krowy?

Krowy niezależnie od wielkości produkcji mleka emitują pewne ilości metanu, które wynikają z ich potrzeb fizjologicznych. Gazy te mogą stanowić zagrożenie dla środowiska, dlatego warto ograniczać ich emisję. Francuska firma Valorex stworzyła...

Oregano, czyli lebioda pospolita ma działanie bakteriobójcze oraz wysoką zawartość olejków eterycznych. Jego dodatek do paszy hamuje wytwarzanie metanu przez bakterie żyjące w żwaczu, co zmniejsza emisję tego gazu do atmosfery. Poprawia również zawartość kwasów tłuszczowych w mleku i jego smak, a surowiec ten może być sprzedawany jako produkt przyjazny dla klimatu. 

Planowane są dalsze badania krów, którym zostaną założone przetoki w żwaczu i jelicie. Naukowcy sprawdzą również reakcję zwierząt na różne dawki oregano, a następnie przetestują ten dodatek na kilku farmach.

Projekt potrwa cztery lata i obejmie również badania nad metodami uprawy organicznego oregano oraz jego przetwarzaniem na paszę lub kiszonkę.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA