Wirtualne okulary dla bydła pozwalają poznać w jaki sposób zwierzęta odbierają otoczenie, co może pomóc w projektowaniu rzeźni oraz obór. Grupa Vion wybudowała pierwszą taką rzeźnię, w której ruch odbywa się płynnie, a stres krów jest ograniczony do min.
Grupa Vion z Niemiec wdrożyła wirtualne krowie okulary. Urządzenia pomaga w zrozumieniu krów i jest wykorzystywane w szkoleniu pracowników oraz optymalizacji układu obory.
Firma Vion wybudowała nową linię uboju bydła w lokalizacji w Altenburgu w niemieckim kraju związkowym Turyngia. W pierwszym etapie przebudowano wszystkie obszary, w których pracuje się z żywymi zwierzętami.
Budynek został tak zaprojektowany, aby spełniał dobrostan zwierząt i zachęcał je do samodzielnego poruszania się naprzód, wykorzystując instynkt stadny bydła.
Bydło w skupie w ostatnim czasie notowało ciągły wzrost cen. Jednak w drugim tygodniu grudnia dobra passa skończyła się i żywiec wołowy potaniał. Krajowi dostawcy w dniach 6-12 grudnia za żywiec wołowy, jak podaje Ministerstwo...
Po raz pierwszy Vion użył wirtualnych krowich okularów do dostosowania obory. Badania były prowadzone wraz z Ośrodkiem Edukacji Rolniczej (LBZ) w Echem w Dolnej Saksonii.
Wirtualne oprogramowanie o nazwie cow glasses symuluje to, co widzą krowy swoimi oczami. Obraz ten jest prezentowany na ekranie okularów, dzięki czemu użytkownik może zobaczyć, jak zwierzęta widzą swoje otoczenie – informuje Vion Food Group.
Pole widzenia krów jest stosunkowo wąskie, a jego ostrość wynosi tylko 30% ludzkiego widzenia. Krowy dostrzegają kontrast, ale potrzebują więcej czasu niż ludzie, aby przyzwyczaić się do zmian jasności otoczenia.
Te informacje pomagają zapewnić, że dobrostan zwierząt pozostaje priorytetem podczas projektowania i przebudowy rzeźni i może prowadzić do właściwych celów w wymierny sposób – tłumaczył kierownik projektu Benito Weise z LBZ Echem, który opracował wirtualne okulary wraz z zespołem ekspertów.
Przebudowa rzeźni w Altenburgu spowodowała, że ruch zwierząt będzie odbywał się płynniej, a uboje staną się spokojniejsze. Mniejszy stres bydła istotnie wpłynie także na jakość uzyskanej wołowiny.