Nielegalny ubój bydła we Francji

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: hoduj@apra.pl
06-02-2019,20:35 Aktualizacja: 08-02-2019,13:50
A A A

Choć przedstawiony materiał pochodzi z końca 2018 roku, to pokazuje, że proceder nielegalnego i niehumanitarnego uboju bydła, to niestety bolączka wielu krajów Unii Europejskiej.

Organizacja L214 pokazała, jak wygląda ubój w rzeźni w Boischaut, w regionie Indre.

Zdjęcia, które trudno się ogląda, wykonano w okresie sierpnia i września 2018 roku. Wystarczyło zaledwie 19 godzin kręcenia, aby uchwycić liczne naruszenia prawa regulującego warunki zabijania zwierząt.

główny lekarz weterynarii, BSE, gąbczasta encefalopatia, bydło mleczne

BSE w Polsce. Główny lekarz weterynarii uspokaja

Główny lekarz weterynarii oficjalnie poinformował dzisiaj (5 lutego 2019 r.) o potwierdzeniu wystąpienia BSE (forma atypowa - typ L) u krowy utrzymywanej w gospodarstwie zlokalizowanym w miejscowości Mirsk w powiecie lwóweckim w...

Organizacja L214 złożył skargę do prokuratora Republiki w Châteauroux z powodu złego traktowania i poważnych nadużyć. Nie są tam też przestrzegane podstawowe zasady higieny. Stowarzyszenie zwraca się do prefektury o natychmiastowe zamknięcie zakładu. W 2016 r., już dwa lata wcześniej, w sprawozdaniu służb weterynaryjnych stwierdzono tam poważne niezgodności.

Na filmie, który można znaleźć TUTAJ widać, jak zwierzęta już zawieszone do wykrwawiania, pozostają w pełni wrażliwe i świadome, co pokazuje, że nie przeprowadza się kontroli czucia po użyciu matadora (perforowanego pręta), który ma ogłuszyć zwierzęta. Bydło zaczyna być cięte kiedy jeszcze żyje.

Istnieją również poważne niedociągnięcia w przepisach BHP. Pracownik odpowiedzialny za wykrwawianie zwierząt nie nosi odzieży ochronnej, ubrany jest w zwykłą koszulkę. Po ogłuszeniu bydło wpada do krwi i odchodów zabitych przed nim zwierząt. Pomiędzy dwoma wykrwawieniami pracownik kładzie nóż na ziemi, wbrew podstawowym zasadom higieny.

bydło, ubój, nielegalny ubój, RASFF, wołowina

Zakład prowadzący nielegalny ubój zamknięty i usunięty z listy

Rzeźnia, w której ubijano chore krowy została usunięta z listy zakładów, których produkcja jest dopuszczona do sprzedaży. Informacje nt. pochodzącego z niej mięsa zostały umieszczone w unijnym systemie RASFF - podał w sobotę...

Stowarzyszenie potępia niedociągnięcia służb weterynaryjnych, które pozwalają na kontynuację tych aktów. Podczas kontroli rzeźni przeprowadzonych na terenie całego kraju w 2016 r., po opublikowaniu dochodzeń L214 i zidentyfikowaniu głównych przypadków nieprzestrzegania przez zakład obowiązujących przepisów, sporządzono sprawozdanie i podjęto działania, które wyraźnie nie dały żadnego efektu.

Zakład, w którym L214 przeprowadził to dochodzenie, ubojnia w Boischaut, jest rzeźnią publiczną zatrudniającą 17 pracowników, zarządzaną przez Communauté de communes de La Châtre et Sainte-Sévère w Indre. Każdego roku dokonuje się tam uboju 17.000 różnych gatunków zwierząt: bydła, kóz, owiec i świń. Zakład jest upoważniony do uboju zwierząt z sektora ekologicznego.

W 2016 r. minister rolnictwa Stéphane Le Foll, po wyemitowaniu przez L214 filmów wideo dotyczących rzeźni w Alès, Le Vigan i Mauléon, zarządził audyt wszystkich francuskich rzeźni. Wyniki były jasne: 80 proc. linii ubojowych w rzeźniach uznano za niezgodne z przepisami.

wołowina, mięso, Francja, nielegalny ubój bydła w Polsce

Francuzi oburzeni nielegalnym ubojem bydła w Polsce

Szefowa największego we Francji stowarzyszenia rolników, Krajowej Federacji Związków Producentów Rolnych (FNSEA), Christiane Lambert wyraziła w sobotę na antenie radia Europe 1 swoje "oburzenie" odkryciem w całej...
Jako efekt tych wizyt zamknięto kilka linii uboju. Houdan, Limoges, Boischaut: materiał filmowy zrobiony długo po inspekcjach pokazuje, że nie podjęto żadnych działań w celu zaradzenia stwierdzonym i odnotowanym wcześniej niedociągnięciom.

Zdjęcia L214 doprowadziły również do powołania parlamentarnej komisji śledczej zainicjowanej przez Oliviera Falorniego. Oprócz monitoringu wideo, jedną z 65 propozycji zawartych w sprawozdaniu, było utworzenie Krajowego Komitetu Etyki Ubojni (CNEAb).

W lipcu 2017 r. powołano Krajowy Komitet Etyki Ubojni w celu teoretycznego omówienia zmian ustawodawstwa i przepisów dotyczących ochrony zwierząt w rzeźniach. CNEAb skupia różne podmioty profesjonalne i instytucjonalne, w tym stowarzyszenia ochrony zwierząt. Podczas tworzenia tego komitetu od samego początku wykluczono z niego L214, a jego wejście zostało zablokowane przez profesjonalistów z branży.

Celem powstałego komitetu było też uspokojenie konsumentów zaniepokojonych warunkami uśmiercania zwierząt.

L214 ponownie zwróciło się do ministra rolnictwa i żywności z prośbą o przyłączenie się do grupy konsultacyjnej, aby wspólnie pracować nad wzmocnieniem kontroli i sankcji oraz ograniczeniem praktyk nielegalnego i niehumanitarnego uboju.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA