Najmłodszy region oceny z dodatnim bilansem liczby ocenianych krów
Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka opublikowała wyniki oceny za 2021 rok. Te dotyczące Regionu Oceny Centrum obejmują 4 województwa tj. łódzkie, małopolskie, mazowieckie i świętokrzyskie.
Krowy mleczne w Polsce znajdujące się pod oceną użytkowości mlecznej w 2021 roku osiągnęły średnią wydajność na poziomie 8 837 kilogramów mleka o zawartości tłuszczu 4,13% (365 kg) oraz białka 3,42% (302 kg).
Region Oceny Centrum z siedzibą w Parzniewie został wyodrębniony 1 stycznia 2021 roku z ówczesnego Regionu Oceny Parzniew i w nowej formie skupia cztery województwa tj. mazowieckie, łódzkie, świętokrzyskie oraz małopolskie. Mimo że produkcja w gospodarstwach stała się mniej opłacalna, a jej koszty stale rosną, region ten zamknął rok 2021 z dodatnim bilansem liczby krów pod oceną.
Najbardziej wydajne stada mleczne są w zachodnich województwach
Wydajność mleczna ocenianych krów w Regionie Oceny Centrum wyniosła średnio 8 455 kg mleka. Największa była ona w woj. łódzkim, gdzie oceniane stada produkowały średnio 8 649 kg mleka. W woj. mazowieckim było to 8 603 kg, świętokrzyskim 8005 kg, a małopolskim 6 166 kg mleka.
Ocena w Łódzkiem i na Mazowszu
PFHBiPM w 2021 roku w woj. łódzkim oceniła 1 319 obór o przeciętnej wielkości 34,3 sztuk, w których znajdowało się 45 233,4 krów.
Krowy oceniane w Łódzkiem osiągnęły średnią wydajność 8 649 kg mleka o zawartości białka na poziomie 3,44% (298 kg) oraz tłuszczu 4,16% (360 kg). Okres międzywycieleniowy wyniósł tam 426 dni, a wiek pierwszego wycielenia przypadał na 783 dzień życia jałówki.
Stado należące do Tomasza Chudzika z miejscowości Strachanów w powiecie sieradzkim osiągnęło najwyższą wydajność w województwie łódzkim. Przeciętna liczba krów wynosi w nim 41,9. Wyprodukowały one średnio 12 988 kg mleka o zawartości białka na poziomie 3,49% i tłuszczu 4,16%.
Federacja w 2021 roku w woj. mazowieckim oceniła 3 664 obory o przeciętnej wielkości 39,7 sztuk, w których znajdowało się 145 513,8 krów.
Jaką wydajność osiągnęły oceniane stada mleczne na wschodzie Polski?
Krowy oceniane na Mazowszu osiągnęły średnią wydajność 8 603 kg mleka o zawartości białka na poziomie 3,45% (297 kg) oraz tłuszczu 4,21% (362 kg). Okres międzywycieleniowy wyniósł tam 434 dni, a wiek pierwszego wycielenia przypadał na 808 dzień życia jałówki.
Stado należące do Andrzeja Mórawskiego z miejscowości Golany w powiecie przasnyskim osiągnęło najwyższą wydajność w województwie mazowieckim oraz w całym Regionie Oceny Centrum. Przeciętna liczba krów wynosi w nim 34,1. Wyprodukowały one średnio 15 039 kg mleka o zawartości białka na poziomie 3,27% i tłuszczu 4,28%.
Stada mleczne w Świętokrzyskiem i w Małopolsce
PFHBiPM w 2021 roku w woj. świętokrzyskim oceniła 233 obory o przeciętnej wielkości 29,1 sztuk, w których znajdowało się 6 773,6 krów.
Krowy oceniane w woj. świętokrzyskim osiągnęły średnią wydajność 8 005 kg mleka o zawartości białka na poziomie 3,43% (275 kg) oraz tłuszczu 4,20% (336 kg). Okres międzywycieleniowy wyniósł tam 431 dni, a wiek pierwszego wycielenia przypadał na 799 dzień życia jałówki.
Wydajność krów pod oceną wzrosła. PFHBiPM opublikowała wyniki
Stado należące do Dariusza Szymkiewicza z miejscowości Sarbice Drugie w powiecie kieleckim osiągnęło najwyższą wydajność w województwie świętokrzyskim. Przeciętna liczba krów wynosi w nim 39,7. Wyprodukowały one średnio 11 862 kg mleka o zawartości białka na poziomie 3,53% i tłuszczu 3,85%.
ederacja w 2021 roku w woj. małopolskim oceniła 648 obór o przeciętnej wielkości 18,3 sztuk, w których znajdowało się 11 836,0 krów.
Krowy oceniane w Małopolsce osiągnęły średnią wydajność 6 166 kg mleka o zawartości białka na poziomie 3,36% (207 kg) oraz tłuszczu 4,07% (251 kg). Okres międzywycieleniowy wyniósł tam 421 dni, a wiek pierwszego wycielenia przypadał na 805 dzień życia jałówki.
Stado należące do Krzysztofa Rocha z miejscowości Bukowska Wola w powiecie miechowskim osiągnęło najwyższą wydajność w województwie małopolskim. Przeciętna liczba krów wynosi w nim 30,9. Wyprodukowały one średnio 12 816 kg mleka o zawartości białka na poziomie 3,45% i tłuszczu 4,07%.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)