Mleko w Rosji jest fałszowane i niebezpieczne dla zdrowia

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
09-07-2016,8:30 Aktualizacja: 08-07-2016,10:30
A A A

Mleko w Rosji może być niebezpieczne dla zdrowia. Z komunikatu Federalnej Służby Nadzoru Sanitarnego i Fitosanitarnego Rosji (Rossielchoznadzor) wynika, że tamtejsze mleczarnie chcąc wydłuży termin jego ważności dodają do niego niedozwolone środki.

Zakłady przetwórcze w Rosji dodają do mleka wodę, a także tanie tłuszcze roślinne takie jak olej palmowy, który podnosi zawartość tłuszczu - informuje TVP 1. Nieprawidłowości te w swoich badaniach wykryło Federalne Centrum Ochrony Zdrowia Zwierząt.

Mleko w Rosji może być na prawdę niebezpieczne. Oprócz wody czy tłuszczów trafia do niego również miał, krochmal, soda, kwas salicylowy, borowy, a także wapno, gips czy mydło. Środki te zostały również wykryte w maśle, twarogach, śmietanie czy w serach.

Tak spreparowane mleko i jego przetwory mają być dłużej przydatne do spożycia. Efekt jest jednak odwrotny. Termin przydatności się nie wydłuża a produkty te stanowią zagrożenie dla zdrowia konsumentów. To również problem dla uczciwych przetwórców, którzy nie mogą konkurować z tańszymi „udoskonalonymi” towarami.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA