Mleko w proszku – najlepszy towar eksportowy
- Proszki mleczne są dla branży mleczarskiej najlepszym produktem eksportowym, gdyż nie wymagają warunków chłodniczych, można je długo przechowywać i są stosunkowo łatwe w transporcie – zapewniał Dariusz Sapiński prezes Mlekovity, podczas IX Światowego Dnia Mleka w Wysokim Mazowieckim – informuje portalspożywczy.pl
Według analiz rynku światowego mleko w proszku jest i będzie najbardziej poszukiwanym produktem mleczarskim na rynkach. Jego znaczenie będzie rosło głównie z uwagi na zmiany demograficzne na świecie.

Rośnie produkcja i eksport serów
- Wychodząc naprzeciw tej sytuacji budujemy największą w Europie środkowo-wschodniej fabrykę proszków mlecznych. Oprócz tradycyjnych proszków, jak odtłuszczonego i pełnego mleka w proszku, będziemy tam produkować nowe produkty, jak chociażby odżywki dla dzieci, co wymaga najlepszej technologii i najwyższych standardów – mówił Dariusz Sapiński.
Budowa fabryki jest już w trzeciej fazie. Ogólny koszt inwestycje wynosi 300 milionów złotych. Powstaje cały kompleks z budynkami, instalacjami i pełnym wyposażeniem, na działce o powierzchni 4 hektarów oddalonej o 200 metrów od centrali firmy w Wysokim Mazowieckim. Termin ukończenia inwestycji jest przewidziany na 2017 rok.