Mleko A2A2. Wystartowała kolejna edycja projektu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
13-04-2024,8:05 Aktualizacja: 13-04-2024,6:46
A A A

Mleko A2 jest skierowane szczególnie do tej części konsumentów, którzy na co dzień zmagają się z problemami trawiennymi po spożyciu nabiału, osób z nietolerancją lub cierpiących na problemy gastryczne wynikające z nadwrażliwości jelit.

Ruszyła kolejna edycja współfinansowanego z Funduszu Promocji Mleka projektu "A2A2 – nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności – edycja 2024".

Projekt ma na celu utworzenie polskiego rynku mleka A2A2.

Projekt jest realizowany przez Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

  • Ruszyła 3 edycja projektu dotycząca produkcji mleka A2A2
  • Celem projektu jest utworzenie polskiego rynku mleka A2A2
  • Projekt ma edukować hodowców na temat korzyści genotypowania

Hoduj z Głową Bydło, bydło mleczne, bydło mięsne, opasy, cielęta, krowy, hodowcy bydła, bydło białogrzbiete

Hoduj z Głową Bydło nr 2 w 2024 roku. Wideo

Jak liczyć koszty produkcji mleka? Dlaczego pobranie suchej masy przez krowy jest kluczowe? Jak dodatek choliny i kwasu linolowego może wpłynąć na zdrowie krów? Zapraszamy do lektury najnowszego wydania magazynu "Hoduj z Głową...

Działania w ramach trzeciej odsłony kampanii obejmują kontynuację promocji mleka A2A2 wśród hodowców i przetwórców oraz dalsze budowanie wśród konsumentów świadomości na temat jego walorów i właściwości.

Głównym celem projektu jest utworzenie polskiego rynku mleka A2A2, który daje szansę na rozwój zarówno polskich hodowli, jak i przetwórców.

Polskie stada z potencjałem

Wyniki badań przeprowadzonych w ramach pierwszych dwóch edycji projektu pokazały, że w polskich stadach drzemie potencjał w kontekście produkcji mleka A2A2.

Dotychczas w ramach projektu badaniom genomowym zostało poddanych już łącznie ponad 30 300 jałówek i krów.

W 2022 roku zbadano 14 304 jałówki. 49% z nich ma genotyp A2A2, a kolejne 42% A1A2 i może stanowić populację zapasową.

W 2023 roku zbadano 16 001 jałówek i krów. 51% z nich ma genotyp A2A2, a kolejne 41% A1A2 i może stanowić populację zapasową.

strategia dla mleczarstwa, mleko, produkcja mleka, sektor mleczarski, krowy mleczne, producenci mleka, mleczarnie, PIM

Powstaje strategia dla polskiego sektora mleczarskiego

Sektor mleczarski zaliczany jest do ważnych segmentów krajowego rynku produktów spożywczych. Ma no duży potencjał dalszego rozwoju i posiada znaczący udział w tworzeniu polskiego PKB z rolnictwa. Polska Izba Mleka zainicjowała prace...

Produkty z mleka A2A2 na rynku amerykańskim osiągają dużo wyższe ceny niż produkty konwencjonalne.

– Taka perspektywa daje nadzieję zarówno na zwiększenie opłacalności produkcji mleczarskiej w Polsce, jak i większe możliwości eksportowe – komentuje Agnieszka Nowosielska, dyrektor ds. hodowli PFHBiPM.

Mleko A2A2 – edycja 2024

Głównym celem działań inicjatorów projektu jest przekazanie wiedzy na temat szczególnych właściwości mleka A2A2.

Projekt ma również przekonać zarówno hodowców, jak i konsumentów, że takie mleko jest wartościową alternatywą dla diety bezmlecznej.

W tym roku inicjatorzy projektu chcą m.in. edukować hodowców na temat korzyści wynikających z genotypowania.

Oprócz selekcji zwierząt w kierunku białek mleka A2A2, genotypowanie dostarcza wielu innych cennych informacji.

krowa Sandra, krowa Janna 5, Maciej Pohl, Agromadex, wydajność życiowa, wydajność laktacyjna, wydajność mleczna, krowy

Krowy rekordzistki o najwyższej wydajności laktacyjnej i życiowej

Przeciętna krowa pod oceną użytkowości mlecznej według danych za 2023 rok żyła 5,37 roku. Była ona użytkowana przez przez 3,02 roku i w trakcie tego okresu wyprodukowała 27 253 kg mleka, 1 108 kg tłuszczu i 928 kg białka. Polska Federacja...

Ich właściwe wykorzystanie w pracy hodowlanej daje wymierne korzyści, m.in. pozwala podejmować bardziej trafne decyzje selekcyjne, umożliwia kontrolę rodowodów, monitoring nosicielstwa wad genetycznych czy uzyskanie ogólnej poprawy wyników ekonomicznych stada.

– Chcemy uświadomić polskich hodowców, że genotypowanie nie jest kosztem, a inwestycją w przyszłość hodowli i jej rozwój. Liczymy, że tegoroczna edycja projektu przybliży nas o kolejny krok do dnia, w którym mleko A2A2 zagości na polskich stołach – mówi Leszek Hądzlik, prezydent PFHBiPM.

Mleko A2A2 – dlaczego takie szczególne?

Mleko samo w sobie uznawane jest za produkt żywnościowy o wysokich wartościach odżywczych.

Zdrowe jest zarówno to z wariantem beta-kazeiny A2, jak i mleko konwencjonalne, zawierające beta-kazeinę A1.

Jednak dzięki zwiększonej przyswajalności, wariant A2 ma nad nim przewagę.

okres międzywycieleniowy, okres międzyciążowy, długość ciąży, długośc zasuszenia wiek pierwszego wycielenia,

Rozród krów mlecznych w wynikach oceny użytkowej za 2023 rok

Parametry rozrodu decydują w dużej mierze o opłacalności produkcji mleka. Należą do nich okres międzywycieleniowy, międzyciążowy, długość ciąży i okresu zasuszenia oraz wiek pierwszego wycielenia. Polska Federacja Hodowców Bydła i...

Mleko A2 wpisuje się jako nowy element dietetyki prewencyjnej. Jest to produkt skierowany szczególnie do tej części konsumentów, którzy na co dzień zmagają się z problemami trawiennymi po spożyciu mleka, osób z nietolerancją lub cierpiących na problemy gastryczne wynikające z nadwrażliwości jelit.

Sam proces trawienia mleka A2 w przewodzie pokarmowym poprawia ogólny komfort trawienny, nie wywołując przy tym reakcji prozapalnych. Dlatego tak ważne jest, by rozpowszechnić jego produkcję także w Polsce.

W ramach tegorocznej edycji projektu, oprócz kontynuacji skierowanych do konsumentów działań edukacyjnych na temat mleka A2A2 w social mediach, zaplanowano realizację badania opinii z niezależnym domem badawczym, filmów z ekspertami na temat walorów mleka A2A2 oraz współpracę z dużym portalem horyzontalnym.

Więcej informacji na temat mleka A2A2 znajdziesz TUTAJ

Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"  ZAPRENUMERUJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



 

 


 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA