Mleko A2A2. Kończy się kolejna edycja projektu
Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka podsumowuje kolejną edycję projektu o mleku A2A2.
PFHBiPM z końcem 2021 roku rozpoczęła projekt, którego głównym tematem jest pierwotny wariant mleka A2A2. W tym roku realizowano już trzecią edycję kampanii, która właśnie dobiega końca.
Mleko A2A2 nie jest powszechnie dostępne w naszym kraju.
Dlatego PFHBiPM w ramach projektu "A2A2 – nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności" pokazuje, że w polskich stadach krów mlecznych drzemie potencjał do produkcji tego surowca.
Mleko w skupie pierwszy raz w tym roku zdrożało
Również konsumenci, po wstępnym zapoznaniu się z jego właściwościami, wyrażają zainteresowanie, chęć kupna i spożywania mleka A2A2 oraz produktów z niego wytworzonych.
Tysiące genotypowanych krów
PFHBiPM przeprowadziła badania genomowe i przeanalizowała próbki pobrane od łącznie ponad 30 300 jałówek i krów.
W 2022 roku były to 14 304 jałówki. W tym przypadku okazało się, że 49% z nich ma genotyp A2A2, a kolejne 42% A1A2 i może stanowić populację zapasową.
W 2 edycji, w 2023 roku, federacja zbadała 16 001 jałówek i krów. Spośród nich 51% zgenotypowanych sztuk miało genotyp A2A2, a kolejne 41% A1A2 (populacja zapasowa).
W ramach 3 edycji projektu zrealizowano badanie opinii konsumentów na temat mleka A2A2.
Produkcja mleka nadal jest wyższa niż w 2023 roku
Na 83,3% ankietowanych, którzy zadeklarowali spożywanie mleka i jego przetworów, blisko połowa uznała, że z chęcią kupiłaby ten surowiec (49,9%) lub produkty mleczne (33,3%) z niego wytworzone, gdyby były one dostępne w polskich sklepach.
Jest zapotrzebowanie na mleko A2A2
Ankietowani wyrazili duże zainteresowanie również zakupem produktów wytworzonych z mleka A2A2, takich jak jogurty, masło, twaróg czy śmietanę.
Wśród ankietowanych znalazły się także osoby, które nie piją mleka. Jedna czwarta z nich za powód rezygnacji podaje nietolerancję na ten surowiec.
To dodatkowa, potencjalna grupa konsumentów, do których hodowcy i przetwórcy mogliby dotrzeć z surowcem A2A2.
Mleko A2A2, czyli tzw. mleko pierwotne, wyróżnia lepsza przyswajalność i pozytywny wpływ na mikrobiotę jelitową.
Jest to produkt skierowany szczególnie do tych konsumentów, którzy borykają się z problemami trawiennymi po spożyciu mleka, osób z nietolerancją na mleko lub cierpiących na problemy wynikające z nadwrażliwości jelit.
Inwestycja w dobrostan bydła się zwraca
III edycja projektu
Działania tegorocznej odsłony projektu objęły komunikację zarówno online, jak i offline.
Oprócz kontynuacji banerowej kampanii reklamowej w Internecie i w magazynie branżowym PFHBiPM prowadzi na fanpage’u akcję #DziękujemyŻePijecieMleko.
Z myślą o hodowcach na zamkniętej grupie FB możliwa jest wymiana doświadczeń.
Ponadto na kanale YouTube PFHBiPM regularnie publikowano edukacyjne materiały wideo.
Zrealizowano także trzy nowe filmy z ekspertami, w tym dwa skierowane do konsumentów i jeden do hodowców.
III edycja projektu "A2A2 - nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności – edycja 2024" wystartowała w marcu, a zakończy się w październiku. Jest on współfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)