Mleko A2A2. Kończy się kolejna edycja projektu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
03-10-2024,8:05 Aktualizacja: 02-10-2024,18:19
A A A

Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka podsumowuje kolejną edycję projektu o mleku A2A2.

PFHBiPM z końcem 2021 roku rozpoczęła projekt, którego głównym tematem jest pierwotny wariant mleka A2A2. W tym roku realizowano już trzecią edycję kampanii, która właśnie dobiega końca.

Mleko A2A2 nie jest powszechnie dostępne w naszym kraju.

Dlatego PFHBiPM w ramach projektu "A2A2 – nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności" pokazuje, że w polskich stadach krów mlecznych drzemie potencjał do produkcji tego surowca.

mleko, cena mleka, mleko surowe, mleczarnie, krowy mleczne, produkcja mleka, mleko w UE

Mleko w skupie pierwszy raz w tym roku zdrożało

Cena mleka w sierpniu po raz pierwszy w tym roku była wyższa miesiąc do miesiąca. Ponownie przekroczyła ona poziom 2 zł za litr, który ostatnio był notowany w maju. Producenci mleka w sierpniu, jak wynika z informacji opublikowanych przez...

Również konsumenci, po wstępnym zapoznaniu się z jego właściwościami, wyrażają zainteresowanie, chęć kupna i spożywania mleka A2A2 oraz produktów z niego wytworzonych.

Tysiące genotypowanych krów

PFHBiPM przeprowadziła badania genomowe i przeanalizowała próbki pobrane od łącznie ponad 30 300 jałówek i krów.

W 2022 roku były to 14 304 jałówki. W tym przypadku okazało się, że 49% z nich ma genotyp A2A2, a kolejne 42% A1A2 i może stanowić populację zapasową.

W 2 edycji, w 2023 roku, federacja zbadała 16 001 jałówek i krów. Spośród nich 51% zgenotypowanych sztuk miało genotyp A2A2, a kolejne 41% A1A2 (populacja zapasowa).

W ramach 3 edycji projektu zrealizowano badanie opinii konsumentów na temat mleka A2A2.

mleko, cena mleka, mleko surowe, mleczarnie, krowy mleczne, produkcja mleka, mleko w UE

Produkcja mleka nadal jest wyższa niż w 2023 roku

Skup mleka w lipcu był niemal na takim samym poziomie, jak przed miesiącem. W relacji rocznej od stycznia wzrósł on jednak o 4,2% i wyniósł 7 806,2 mln litrów. Meldunkowy skup mleka w lipcu 2024 roku, według danych...

Na 83,3% ankietowanych, którzy zadeklarowali spożywanie mleka i jego przetworów, blisko połowa uznała, że z chęcią kupiłaby ten surowiec (49,9%) lub produkty mleczne (33,3%) z niego wytworzone, gdyby były one dostępne w polskich sklepach.

Jest zapotrzebowanie na mleko A2A2

Ankietowani wyrazili duże zainteresowanie również zakupem produktów wytworzonych z mleka A2A2, takich jak jogurty, masło, twaróg czy śmietanę.

Wśród ankietowanych znalazły się także osoby, które nie piją mleka. Jedna czwarta z nich za powód rezygnacji podaje nietolerancję na ten surowiec.

To dodatkowa, potencjalna grupa konsumentów, do których hodowcy i przetwórcy mogliby dotrzeć z surowcem A2A2.

Mleko A2A2, czyli tzw. mleko pierwotne, wyróżnia lepsza przyswajalność i pozytywny wpływ na mikrobiotę jelitową.

Jest to produkt skierowany szczególnie do tych konsumentów, którzy borykają się z problemami trawiennymi po spożyciu mleka, osób z nietolerancją na mleko lub cierpiących na problemy wynikające z nadwrażliwości jelit.

dobrostan zwierząt, bydło mleczne, mleko, produkty mleczne, konsumenci, społeczeństwo, obrońcy praw zwierząt, rośliny

Inwestycja w dobrostan bydła się zwraca

Poprawa dobrostanu krów mlecznych, choć w pierwszej fazie wiąże się z kosztami, to w dłuższej perspektywie czasowej prowadzi do samych korzyści. – Lepszy dobrostan sprawia, że krowy są zdrowsze, dają więcej mleka i ma ono lepsze...

III edycja projektu

Działania tegorocznej odsłony projektu objęły komunikację zarówno online, jak i offline.

Oprócz kontynuacji banerowej kampanii reklamowej w Internecie i w magazynie branżowym PFHBiPM prowadzi na fanpage’u akcję #DziękujemyŻePijecieMleko.

Z myślą o hodowcach na zamkniętej grupie FB możliwa jest wymiana doświadczeń.

Ponadto na kanale YouTube PFHBiPM regularnie publikowano edukacyjne materiały wideo.

Zrealizowano także trzy nowe filmy z ekspertami, w tym dwa skierowane do konsumentów i jeden do hodowców.

III edycja projektu "A2A2 - nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności – edycja 2024" wystartowała w marcu, a zakończy się w październiku. Jest on współfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" 

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2024

Hoduj z głową bydło:

-Ketozie można i trzeba zapobiegać

-Specyfika żywienia krów mlecznych w zasuszeniu

-Bolusy na lepszy start

PRENUMERATA