Mleka w kwietniu było mniej. Winny koronawirus?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
14-06-2020,11:00 Aktualizacja: 13-06-2020,20:46
A A A

Skup mleka w kwietniu 2020 roku, jak informuje Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka na podstawie danych Głównego Urzędu Statystycznego, wyniósł 1 021,9 mln litrów. Był on o 1,8% mniejszy niż w marcu, ale o 0,5% wyższy niż w kwietniu ubiegłego roku.

Produkcja mleka w Polsce w pierwszych 4 miesiącach 2020 roku wyniosła w sumie 4 045,6 mln litrów.

Ilość wyprodukowanego mleka w Polsce w okresie od stycznia do kwietnia była o 2,5% większa niż w analogicznym okresie 2019 r.

  • Mleczarnie w Polsce w kwietniu skupiły 1 021,9 mln litrów mleka
  • Zamknięcie kanału HoReCa wpłynęło na kondycję rynku mlecznego
  • Skup mleka w Polsce w kwietniu był o 1,8% mniejszy niż w marcu
  • Mleko przerzutowe trafia głównie na Podlasie
  • Skup mleka w marcu w UE wyniósł 12 626,9 mln litrów

cena przetworów mleczarskich, mleka, ser, odtłuszczone mleko w proszku, pełne mleko w proszku, masło

Cena większości produktów mlecznych wzrosła

Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że pod koniec maja notowania większości produktów mlecznych wzrosły. Jednak pozostały one znacznie tańsze niż w tym samym okresie ubiegłego roku.    Produkty...

Mleczarnie ograniczyły skup i obniżyły ceny

Zamknięcie kanału HoReCa z powodu obostrzeń związanych z pandemią koronawirusa znacząco wpłynęło na kondycję rynku mlecznego i jego podmiotów.

Mleczarnie zareagowały ograniczeniem skupu, co jak pokazują dane GUS, miało swoje przełożenie na wielkość produkcji mleka w kwietniu.

Mleko w kwietniu było również dużo tańsze niż miesiąc wcześniej. Więcej informacji na ten temat znajdziesz TUTAJ.

W okresie od stycznia do kwietnia 2020 roku, jak wynika z danych GUS, najwięcej mleka ubyło z województwa warmińsko-mazurskiego (184,5 mln l), kujawsko-pomorskiego (150 mln l) oraz wielkopolskiego (120,6 mln l).

Mleko wyprodukowane w innych województwach trafiało głównie na Podlasie. Tamtejsze mleczarnie skupiły w ten sposób 573,0 mln litrów.

dodatki sensoryczne, smak słodki, smak gorzki, smak kwaśny, smak słony, smak umami, cielęta, krowy, bydło mleczne, lucta

Cielęta i krowy lubią słodkie cukierki

Bydło mleczne i mięsne, a zwłaszcza młodsze zwierzęta, preferuje słodki smak i chętnie je charakteryzujące się nim pasze odpadowe. Dodatki sensoryczne składają się z substancji lotnych, czyli tych, których zapach wyczuwamy oraz nielotnych,...

Produkcja mleka w Europie wzrosła

Mleczarnie w krajach Unii Europejskiej w marcu 2020 r. skupiły łącznie 12 790,5 mln l mleka.

Skup mleka w UE-27 w marcu był o 1,6% większy niż przed rokiem oraz o 1,6% wyższy niż miesiąc wcześniej.

Pięciu największych producentów UE - 27 czyli Niemcy, Francja, Holandia, Włochy i Polska, w analizowanym miesiącu skupiło łącznie 8 516,2 mln l mleka tj. o 1,4% więcej niż w 2019 roku.

Mleko skupione w tych państwach stanowi 66,6% całego surowca zakupionego w UE-27.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA