Cielęta i krowy lubią słodkie cukierki

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
07-06-2020,9:00 Aktualizacja: 06-06-2020,14:22
A A A

Bydło mleczne i mięsne, a zwłaszcza młodsze zwierzęta, preferuje słodki smak i chętnie je charakteryzujące się nim pasze odpadowe.

Dodatki sensoryczne składają się z substancji lotnych, czyli tych, których zapach wyczuwamy oraz nielotnych, tj. smakowych, do których należą m.in. słodziki. Produkty te stosowane w paszach dla zwierząt, w tym przeżuwaczy, są zazwyczaj ich kombinacją.

Dzięki dodatkom sensorycznym hodowcy bydła mogą wpływać na pobranie paszy przez zwierzęta oraz ich zachowanie podczas tej czynności.

  • Bydło preferuje słodki smak
  • Smak aktywuje układ nagrody, który kontroluje chęć jedzenia
  • Zwierzęta, podobnie jak ludzie, kojarzą smaki z pewnymi informacjami
  • Bydło kojarzy słodki smak z energią
  • Gorzki smak budzi u zwierząt niepokój

cena przetworów mleczarskich, mleka, ser, odtłuszczone mleko w proszku, pełne mleko w proszku, masło

Sprawdź jak kształtują się ceny artykułów mleczarskich

Ceny masła i pełnego mleka w proszku w trzecim tygodniu maja wzrosły. Z kolei notowania serów i odtłuszczonego mleka w proszku spadły.    Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w dniach 18-24...

Zwierzęta kojarzą smaki z informacjami

- Gdy podajemy zwierzętom dodatek sensoryczny, ten zostaje wykryty przez receptor smaku, co powoduje aktywowanie innych receptorów w obrębie układu nerwowego, to jest układu nagrody, który kontroluje chęć jedzenia, czyli wpływa na pobranie paszy. Nagrodą dla zwierząt jest dobra i smaczna mieszanka. Dzięki niej będą chciały podchodzić do stołu, ponieważ wiedzą, że spotka je tam coś dobrego - tłumaczy dr Marta Blanch z firmy Lucta.

Zwierzęta, podobnie jak ludzie, kojarzą smaki z pewnymi informacjami. Jeżeli mamy ochotę na coś słodkiego, to zazwyczaj oznacza, że chcemy pobrać energię. Podobnie jest u przeżuwaczy.

Smak słodki, za który w znakomitej większości odpowiadają węglowodany, jest łączony właśnie ze źródłem energii. Kwaśny, podobnie jak słodki, przeżuwacze również kojarzą z energią, ponieważ w żwaczu dochodzi do rozkładu paszy, z której produkowane są kwasy tłuszczowe.

Smak gorzki jest dla nich najczęściej sygnałem ostrzegawczym i budzi niepokój. Kojarzy się z zatruciem i toksynami, dlatego obniża on pobranie dawki. Z kolei słony jest łączony ze związkami mineralnymi.

Najmłodszym odkrytym około 20 lat temu receptorem jest umami, który odpowiada za wykrywanie białka.

Więcej informacji na temat dodatków sensorycznych oraz ich znaczeniu w żywieniu bydła znajdziesz w najnowszym numerze Hoduj z Głową Bydło nr 3/2020. ZAPRENUMERUJ

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA