Masła we Francji brakuje. Konsumenci robią zapasy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
06-11-2017,9:00 Aktualizacja: 06-11-2017,10:16
A A A

Masło we Francji staje się towarem deficytowym. Jak informuje Polska Izba Mleka za agencją badań Nielsen, w drugiej połowie października zaopatrzenie na ten produkt we francuskich sklepach wielkopowierzchniowych wykazało braki na poziomie od 30 do nawet 46 proc.

Masła zaczęło więc brakować. Sytuację tę nagłośniły francuskie media. W efekcie, jak informuje PIM, nastąpiło gwałtowne przyspieszenie zakupów. Konsumenci we Francji zaczęli nawet robić zapasy tego produktu.

mleczarstwo, produkty mleczne, sery, mleko UHT

Produkty mleczne. Jak wybierać je świadomie?

Produkty mleczne są oferowane w różnych smakach, w wielu gatunkach, o różnej zawartości tłuszczu czy laktozy. Ich wybór nie zawsze jest jednak łatwy. Na co więc należy zwrócić uwagę podczas zakupów? Z pomocą...

Trudności w zaopatrzenie w masło, według raportu Nielsen'a, mają częściej supermarkety niż hipermarkety. Agencja ocenia, że zapasy magazynowe tego produktu największych francuskich marek handlowych spadły nawet o 21 proc.

Popyt na masło we Francji w październiku gwałtownie wzrósł. To było przyczyną jego niedoborów. Według raportu Nielsena'a w październiku wzrost popytu wyniósł 19 proc. ilościowo i 37 proc. w porównaniu z październikiem 2016 r.

Konsumenci najszybciej wykupili masło ekologiczne. Kryzys najmniej dotknął marki własne sieci handlowych.

Masło w ciągu roku podrożało we Francji aż o 60 procent i powoli staje się towarem luksusowym. Jego cena przekroczyła już 7 euro za kilogram. Od maja wciąż obserwowane są tam podwyżki.

W efekcie występowania braku masła, jak informuje PIM, wzrósł popyt na margaryny, które w ciągu ostatniego roku wykazywały spadki sprzedaży. Tymczasem w tej sytuacji jej wzrost osiągnął aż 15 proc.

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA