Krajowy i europejski skup mleka w pierwszej połowie roku wzrósł

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
04-08-2016,11:00 Aktualizacja: 05-08-2016,13:32
A A A

W Polsce w ciągu pierwszych sześciu miesięcy 2016 r. skupiono 5,51 mld l mleka, to o 5,5, proc. więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Największą dynamikę wzrostu produkcji odnotowano na początku roku, a w czerwcu wielkość skupu mleka była nawet mniejsza niż w tym samym okresie 2015 r. – informuje BGŻ BNP Paribas.

Przeciętna cena mleka w pierwszej połowie 2016 r. wyniosła 104,79 zł za hl i była o 10,4 proc. niższa od ceny w pierwszym półroczu 2015 r.

mleko, wzrost produkcji mleka, wzrost produkcji przetworów mlecznych, ceny skupu mleka

Zwiększone dostawy mleka spowodują wzrost produkcji przetworów

Utrzymujące się wysokie dostawy mleka będą sprzyjać wzrostowi produkcji przetworów mlecznych w tym roku - oceniają analitycy Agencji Rynku Rolnego. W okresie styczeń-maj 2016 roku dostawy mleka były o ponad 7 proc. większe niż w tym samym...

Z kolei w ciągu pierwszych pięciu miesięcy 2016 r. łączne dostawy mleka do mleczarni w Unii Europejskiej wzrosły o 4,5 proc. i osiągnęły pułap 66,6 mln ton. Przełożyło się to na zwiększoną produkcję przetworów.

W największym stopniu wzrosła produkcja odtłuszczonego mleka w proszku, bo aż o 16,7 proc. do 741,1 tys. ton oraz mleka pełnego o 10,1 proc. do 292,7 tys. ton.

W tym samym okresie wytworzono również 982,8 tys. ton masła, to o 11,5 proc. więcej r/r, a w przypadku serów produkcja wzrosła o 3,3 proc. do 3,8 mln ton, napojów fermentowanych o 1,6 proc. do 3,35 mln ton.

Spadła natomiast produkcja śmietany o 4,7 proc. do 1,1 mln ton. Zmiany produkcji przetworów mleczarskich w Polsce były podobne do tych w Unii Europejskiej.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA