Krajowy i europejski skup mleka w pierwszej połowie roku wzrósł
W Polsce w ciągu pierwszych sześciu miesięcy 2016 r. skupiono 5,51 mld l mleka, to o 5,5, proc. więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Największą dynamikę wzrostu produkcji odnotowano na początku roku, a w czerwcu wielkość skupu mleka była nawet mniejsza niż w tym samym okresie 2015 r. – informuje BGŻ BNP Paribas.
Przeciętna cena mleka w pierwszej połowie 2016 r. wyniosła 104,79 zł za hl i była o 10,4 proc. niższa od ceny w pierwszym półroczu 2015 r.
Zwiększone dostawy mleka spowodują wzrost produkcji przetworów
Z kolei w ciągu pierwszych pięciu miesięcy 2016 r. łączne dostawy mleka do mleczarni w Unii Europejskiej wzrosły o 4,5 proc. i osiągnęły pułap 66,6 mln ton. Przełożyło się to na zwiększoną produkcję przetworów.
W największym stopniu wzrosła produkcja odtłuszczonego mleka w proszku, bo aż o 16,7 proc. do 741,1 tys. ton oraz mleka pełnego o 10,1 proc. do 292,7 tys. ton.
W tym samym okresie wytworzono również 982,8 tys. ton masła, to o 11,5 proc. więcej r/r, a w przypadku serów produkcja wzrosła o 3,3 proc. do 3,8 mln ton, napojów fermentowanych o 1,6 proc. do 3,35 mln ton.
Spadła natomiast produkcja śmietany o 4,7 proc. do 1,1 mln ton. Zmiany produkcji przetworów mleczarskich w Polsce były podobne do tych w Unii Europejskiej.